Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.03.2015

Уряд та експерти розробили альтернативну модель поводження з відходами тари й упаковки

Постанову КМУ №915 «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини» буде скасовано

Протягом тривалого часу ситуація в зазначеній сфері є критичною, створює загрози екологічній безпеці країни, а також не відповідає вимогам та досвіду країн ЄС.

Вже неодноразово зазначалося, що положення постанови КМУ від 26.07.2001 № 915 «Про впровадження системи збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини» є корупційною схемою відмивання коштів ДП «Укрекоресурси», в результаті чого бізнес зазнає необґрунтовані фінансові витрати, а бюджет щорічно недоотримає мільйони гривень.

Представники реального сектору економіки разом з бізнес асоціаціями та громадськими організаціями неодноразово зверталися в різні інстанції щодо необхідності призупинення незаконної діяльності цієї державної структури.

Так, враховуючи відповідні доручення Прем’єр - міністра України щодо необхідності вжиття заходів з демонополізації та розроблення нової моделі поводження з відходами упаковки як в країнах ЄС, Мінекономрозвитку ініціювало проект постанови щодо скасування постанови КМУ від 26.07.2001 № 915. На її заміну Уряд разом з громадськими організаціями, бізнесом, експертами та представниками профільної робочої групи при ДРС розробили альтернативну модель поводження з тарою і пакувальними матеріалами та підготували проект Закону «Про упаковку та відходи упаковки». На сьогодні, законопроект проходить процедуру погодження відповідними міністерствами.

При розробці проекту Закону були враховані досвід та принципи побудови систем збирання та утилізації відходів країн ЄС. Так, проектом запроваджується розширена відповідальність виробника, згідно з якою виробник товарів в упаковці, який вперше реалізує їх на ринку України, несе відповідальність за збирання, переробку та утилізацію упаковки своєї продукції.

Аналогічні моделі розширеної відповідальності виробника успішно працюють в 30 країнах Європи, Канаді та США.

Для більш детального ознайомлення із діючим порядком поводження з відходами упаковки в Україні, пропозиціями щодо переходу до моделі розширеної відповідальності виробника, досвідом країн ЄС та основними положеннями проекту Закону «Про упаковку та відходи упаковки» додається презентація.

Файли:


Презентація.pptx

Поделиться:

Количество просмотров: 2058

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне