Уголок потребителя

02.11.2015

Що треба знати, готуючись до перевірки

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Документальною невиїзною вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні контролюючого органу. Статтею 78 Податкового кодексу  визначені обставини, за наявності яких можуть проводитися документальні позапланові перевірки. Така перевірка проводиться на підставі рішення керівника контролюючого органу, оформленого наказом. Платнику направляється рекомендованим листом з повідомленням про вручення йому або уповноваженому представнику під розписку копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку і місце проведення такої перевірки. Виконання цих умов надає право посадовим особам контролюючого органу розпочати проведення документальної невиїзної перевірки.

У разі письмового звернення платника податків замість документальної невиїзної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка.

Порядок надання платниками податків документів до перевірки визначений статтею 85 Податкового кодексу.

Документальна перевірка проводиться з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків і зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства. Зокрема, дотримання роботодавцем законодавства щодо оформлення трудових відносин з працівниками на підставі податкових декларацій, фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового і бухгалтерського обліків та  первинних документів, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

По теме: