17.01.2016

Держенергоефективності напрацьовує механізм для стимулювання співвласників багатоповерхівок долучатися до утеплення

ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ УКРАЇНИ

Держенергоефективності розглядає управителів багатоповерхівок та енергосервісні компанії як перспективний ринок та ефективний інструмент термомодернізації житлових будинків. Обговоренню цього питання була присвячена зустріч Голови Держенергоефективності Сергія Савчука з представниками АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ «Укрексімбанк», міжнародних проектів технічної допомоги, експертних і громадських платформ, яка відбулася 15 січня в Агентстві.

Як відомо, з 1 липня цього року створюються законодавчі підстави для розвитку ринку управителів багатоквартирних будинків. Це передбачає Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

.

Голова Держенергоефективності підкреслив: «Ми маємо задіяти усіх суб’єктів на ринку управління житловими будинками, які можуть стати провідниками національної програми з утеплення. Наприклад, величезний потенціал управителів та ЕСКО-компаній».

«Механізм, який ми напрацьовуємо, передбачає ефективний стимул для співвласників долучатися до енергозбереження - це можливість перекласти фінансові та технічні ризики за проектами з утеплення на фахівців – управителів та ЕСКО-компаній», - наголосив Сергій Савчук.

Представники банків висловили готовність опрацювати запропоновані моделі кредитних продуктів і пов’язані з ними фінансові ризики у співпраці з потенційними позичальниками – управителями та ЕСКО-компаніями.

У свою чергу експерти акцентували увагу на необхідності вивчення міжнародної практики вирішення цього питання.

Довідково

Станом на 11 січня 2016 р., до державної програми з енергоефективності долучилося 195 ОСББ, які взяли «теплих» кредитів на суму більше 16 000 000 ₴.

• Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника