22.06.2016

Чи можливий повторний штраф за одне й те ж правопорушення в разі скасування податкового повідомлення-рішення

ДФСУ в листі від 14.06.2016 р. № 6414/П/99-99-10-02-14 розглянула питання щодо недопустимості повторного застосування штрафних санкцій.

Так, положення п. 116.2 ПКУ закріплює правило, згідно з яким за одне податкове правопорушення може бути застосовано лише один вид штрафу, передбаченого ПКУ й іншими законами України.

Отже, у разі притягнення платника податків до відповідальності у вигляді штрафу за певною статтею ПКУ виключається можливість притягнення останнього до відповідальності, передбаченої іншими статтями ПКУ, за одне й те ж правопорушення (одне податкове правопорушення не може тягнути відповідальність за різними статтями ПКУ). Водночас указане правило не поширюється на випадки скасування рішення контролюючого органу, оскільки в такому випадку відсутня повторність.

Застосування штрафної санкції, передбаченої ПКУ, у разі скасування податкового повідомлення-рішення в судовому порядку, має здійснюватися винятково за умови наявності ознак складу податкового правопорушення в діях (бездіяльності) платника податків. При цьому таке визначення суми грошового зобов’язання не вважатиметься повторним, оскільки скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття цього акта.

«Интерактивная бухгалтерия»

• Заниження річного обсягу доходу в декларації ФОП – єдинником 2-ї групи: чи є відповідальність?
  • Сума внесеної на ФОП-рахунок готівки не збігається із Z-звітами за цей період: наслідки
  • ФОП без місця реєстрації: що робити?