24.06.2016

Чергові косметичні зміни з ПДВ від Мінфіну

Одним наказом Мінфін уніс зміни одразу до трьох своїх наказів, а саме до:

• Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307 (далі — Порядок № 1307);
  • Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21;
  • Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130 (далі — Положення № 1130).

У Порядку № 1307 пункт 19, який визначає правила складення зведеної податкової накладної у разі безперервного або ритмічного характеру постачання, доповнено вимогами щодо складення такої накладної платниками, які застосовують касовий метод відповідно до пункту 44 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК). Ці вимоги поширюються, зокрема, на постачальників електричної та/або теплової енергії, вугілля та/або продуктів його збагачення.

Незначних змін зазнали додатки до декларації з ПДВ, а саме:

• додатки 2 та 3, які подають претенденти на бюджетне відшкодування ПДВ, викладено в новій редакції. Із таблиці додатка 2 вилучено дві графи, що спрощує його заповнення. Тепер у додатку 2 для розшифровки рядка 21 декларації з ПДВ зазначатимуть лише звітний період, у якому виникло від’ємне значення ПДВ, та суму. Натомість додаток 3 доповнено таблицею 2, в якій вимагається розшифрувати суми ПДВ, фактично сплачені у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів (послуг) у розрізі ІПН постачальників або до держбюджету. У зв’язку з цим до рядка 20.2 декларації сума ПДВ, що підлягає бюджетному відшкодуванню, переноситься з рядка 3 таблиці 1 додатка 3;
  • додаток 5: у таблиці 1виключено рядки «300000000000» та «500000000000», а в таблиці 2 — рядок «усього за основною ставкою та ставкою 7 %»;
  • у додатку 9 у примітці «*» виправлено помилку та викладено у редакції, що відповідає вимогам пункту 209.6 та підпункту 209.15.1 ПК: «* Дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно. Для новоствореного платника — звітний податковий період.». Включати у розрахунок поточний період більше не вимагається;
  • у додатку 10 у рядку 11.1 таблиць 2 та 3 слово та цифру «таблиці 1» замінено, відповідно, на «таблиці 2» та «таблиці 3».

Зазначені у реєстраційній заяві платника податку на додану вартість (ф. № 1-ПДВ) та заяві про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (ф. № 3-ПДВ) причини реєстрації чи анулювання заповнюють згідно з додатками 1 та 3 до Положення № 1130. При цьому сам перелік причин до контролюючого органу не подається. Відповідні доповнення унесені до примітки «***» форми № 1-ПДВ та примітки «**» форми № 3-ПДВ.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ Мінфіну від 25.05.2016 № 503

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
25.05.2016 № 503

Зареєстрований у Міністерстві
юстиції України
13 червня 2016 р.
за № 845/28975

ЗМІНИ
до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

1. Примітку «***» додатка 1 до Положення доповнити реченням такого змісту: «Додаток до реєстраційної заяви до контролюючого органу не подається.».

2. Примітку «**» додатка 3 до Положення доповнити реченням такого змісту: «Додаток до заяви до контролюючого органу не подається.».

Директор Департаменту
податкової, митної політики
та методології бухгалтерського
обліку

Ю.П. Романюк

Головбух24

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками