Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

21.08.2017

Вихідні дні - 2017: Кабмін назвав святкові та вихідні дні

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 16.11.2016 рекомендував графік перенесення робочих днів у 2017 році з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні.

Как работают банки на майские праздники

Текст розпорядження Кабміну, який традиційно розроблявся Мінсоцполітики, було затверджено на останньому засіданні Кабміну.

Згідно із законом подібні перенесення робляться «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу».

За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у 2017 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводитиметься у такі святкові дні і дні релігійних свят:

• 1 січня - Новий рік (неділя);
  • 7 січня - Різдво Христове (субота);
  • 8 березня - Міжнародний жіночий день (середа);
  • 16 квітня - Пасха (неділя);
  • 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих (понеділок, вівторок);
  • 9 травня - День Перемоги (вівторок);
  • 4 червня - Трійця (неділя);
  • 28 червня - День Конституції України (середа);
  • 24 серпня - День незалежності України (четвер);
  • 14 жовтня - День захисника України (субота).

Відповідно до статті 67 КЗпП , якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 "Про перенесення робочих днів у 2017 році", 8 травня також буде вихідним днем, утворюючи чотириденні канікули з 6 по 9 травня. Так само утворюється чотири вихідні дні для святкування Дня незалежності (з 24 по 27 серпня). Вихідні дні 8 травня та 25 серпня доведеться відпрацьовувати  по суботах 13 травня та 19 серпня відповідно.

Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення

вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Закон і Бізнес