Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




17.01.2017

Законодавчі зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій (Відеороз'яснення)

На сьогодні є законодавчі зміни в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Читайте також!

Так, до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» внесено зміни, а саме з 1 січня 2017 року розширено коло суб’єктів господарювання, які зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій. У це коло потрапили всі торговці технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту. Так, при розрахунках із покупцями такої техніки тепер реєстратори розрахункових операцій повинні будуть застосовувати:

1. Виробники (відзначу, що для них скасовано пільгу, передбачену п. 1 ст. 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»);

2. Підприємці – платники єдиного податку незалежно від обсягу доходу (навіть якщо він менше 1 мільйона гривень);

3. Фізичні особи, які торгують на ринках за готівку;

4. Торговці при продажу техніки в кіосках, із лотків і розносок.

У Законі України «Про захист прав споживачів» визначено, що розуміється під «технічно складними побутовими товарами». Ними є непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний строк.

І види таких товарів визначатимуть не продавці і навіть не товаровиробники. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО має встановлювати Кабінет Міністрів України. 

Наразі такий перелік вже існує і затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 р. №506.

У ньому зазначені:

  • апаратура радіоелектронна побутова; 

  • машини та прилади електропобутові; 

  • машини та прилади для механізації робіт у побуті;

  • побутові прилади    електронної   техніки,   у   тому   числі обчислювальна техніка;

  • засоби зв'язку;

  • прилади складної  механіки,  у  тому   числі   годинники   та секундоміри; 

  • музичні інструменти, у тому числі електромузичні;

  • складні комплектуючі вироби, на які видається окрема гарантія;

  • транспортні засоби і номерні агрегати;

  • товари медичного призначення; 

  • товари для заняття фізичною культурою, спортом і туризмом;

  • зброя спортивна вогнепальна,  газова, пневмогазова, пружинна, пневматична; 

  • засоби вимірювальної техніки побутового призначення.

Але чи залишиться він у такому вигляді, чи буде його розширено, залежить від рішення Уряду. Саме Кабінету Міністрів доручено в термін до 31.03.2017 року розробити новий перелік.

Ще одна зміна стосується тих суб’єктів господарювання, які торгують пальним. Вони повинні забезпечити попереднє програмування його найменування, із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з класифікатором УКТ ЗЕД.

Також відзначу, що з 4 січня 2017 року гранична сума розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зменшується зі 150 тис. грн до 50 тис. грн.

Відповідні норми містяться у постанові Правління Національного банку України від 25.11.2016 №407 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою”.

Так постановою передбачено граничну суму розрахунків готівкою між фізичною особою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня в розмірі 50 тис. грн, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 50 тис. грн.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки.

Безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Водночас гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня залишається незмінною і становить 10 тис. грн.

Відеороз'яснення

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1427

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне