Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.02.2017

Проверка ФЛП: заявление Насирова вызывает удивление, а не понимание — Доротич

ГФС хочет проверить всех предпринимателей, которые закрылись после изменения единого налога. Об этом сообщил глава ГФС Роман Насиров. Он отметил, что процесс проверок определен законодательством, и будет проходить в установленном порядке.

В то же время в ГФС отметили, что параллельно с закрытием неработающих субъектов хозяйствования в январе открылось 28 тысяч новых.

Как будут проходить проверки ГФС, в эфире радиостанции Голос Столицы спрогнозировал председатель Всеукраинской общественной организации «Союз защиты предпринимательства» Сергей Доротич.

Чи є щось екстраординарне в тому, що ДФС буде перевіряти ті суб'єкти господарювання, які закрилися після зміни єдиного податку?

— Насправді, вимога нормативно-правової бази справді є щодо обов'язковості перевірки суб'єктів, які закриваються. Надзвичайним є те, що кількість суб'єктів господарювання, підприємців, які закрилися за останні два місяці, вже сягнула близько 250 тисяч суб'єктів господарювання. Тому фактично провести такі перевірки буде вкрай важко, це по-перше. По-друге, дуже велике запитання щодо методики перевірки. Якщо це буде дистанційна перевірка, коли ДФС буде просто перевіряти, звіряти якісь документи дистанційно, без залучення підприємця, це одне питання. Друге питання, якщо фіскали захочуть безпосередньо спілкуватися з підприємцем, який закрив свою діяльність. І ось тут можуть виникнути серйозні проблеми, тому що за наявною в нас інформацією, чимало, вже близько 10-20% підприємців, які закрили свої підприємства чи СПД, зараз знаходяться або на передовій, або виїхали за кордон у пошуках кращого існування. І от саме безпосередньо фізичний контакт з підприємцями, я думаю, що буде серйозно унеможливлений.

На передовій, ви маєте на увазі АТО?

— Звичайно. Дуже багато… І держава, коли приймала це рішення, вона приймала, на мій погляд, його дуже необґрунтовано. До речі, це велика проблема, яку ми почули, спілкуючись з нашими колегами, які зараз несуть службу. Вони вимушені були терміново в якійсь мірі відпрошуватися, виїжджати з передової, з добровольчих батальйонів, з постійних батальйонів ЗСУ для того, щоб проводити це термінове закриття свого суб'єкта, тому що він у них був фактично на паузі. І відтак, провести перевірку цих ФОП, які закрилися, буде вкрай важко. Звичайно, треба розуміти, що це ті люди, які найбільш активні, але в силу певних обставин не знайшли можливості продовжити свій бізнес в зв'язку з тим, що вони або є переселенці з окупованих територій чи з Криму, або знаходяться в військовій службі.

Навіщо ДФС перевіряти закриті підприємства? Що шукають, що можуть знайти?

— Заява Насірова взагалі не витримує жодної критики. Тому те, що він говорить, що існують, на його думку, ряд підприємців, які закрилися, а в свій час вони не показували свою діяльність, а насправді її вели. І він хоче виявити такі факти, щоб їх притягнути до відповідальності, накласти якісь штрафні санкції. Самий вислів його будь-якому дорослому, розумному чоловіку в голову не вкладається. Тому що як можна виявити порушення, яке відбувалося колись в попередній період. Це дуже важко, це треба мати документальні підтвердження, тому що це буде таке: наздоганяємо тих двох, які, вибачте на слові, давним давно виздихали. Тому дуже дивна заява Насірова. Його останні заяви взагалі важко пояснити. Хочу сказати, що це лише величезний шмат роботи — 250 тисяч підприємців перевірити, і знайти факти зловживання податковим законодавством, факти ухилення від сплати податків під час ведення колись в попередні періоди підприємницької діяльності. Якщо такі факти були, то чому раніше не проводилися відповідні розслідування, притягнення до відповідальності? А якщо були і не притягувалися, тоді хто їх покривав? Ця заява більше викликає подив, ніж розуміння.

Цікава статистика, яку теж озвучив Роман Насіров, що паралельно із закриттям неробочих суб'єктів господарювання, тільки за січень відкрилося 28 тисяч нових.

— Я абсолютно тут не буду заперечувати в тому, що життя в Україні відбувається. І справді, знаходяться ще сміливці, які ризикують своїм власним майном і розпочинають власну справу, реєструють її. Але якщо порівняти 250 тисяч і 28 тисяч — це в 10 разів менше. І справді, ми живемо, кожен день харчуємося,отримуємо якісь послуги, підприємці відкриваються. Однак ситуація загально-економічна по нашій оцінці, оцінці моїх колег не найкраща. І ми спостерігаємо навпаки, згортання підприємницької активності. Зокрема, цьому сприяли і попередні рішення. Найбільш активні громадяни не довіряють державі, вони розуміють, що правила гри постійно змінюються, і вони вибирають спосіб ведення діяльності нелегальний, ніж легальний.

Мораторій на перевірки нібито існує, але збільшено перелік винятків. Що туди входить?

— З мораторієм — це така дуже велика проблема. Насправді, з одної сторони, ми не будемо кривити душею, скажемо, що існує ряд підприємців, які зловживають і надають не зовсім якісні послуги, реалізують не зовсім якісні товари. Треба було б наводити лад, треба проводити перевірки. Але друге питання, що ніхто не видозмінив нашу державну машину, наш апарат, який залишився репресивним з часів Януковича, і видозмін немає. Цей апарат, вибачте, не хочу говорити, нерадивих людей здебільшості, які розглядають державну посаду як механізм тиску на кожного громадянина і підприємця. Тому це завжди такий дуже хиткий баланс інтересів. З однієї сторони, треба, щоб держава перевіряла, з другої сторони, маємо стару корумповану систему, яка замість наведення ладу просто обкладе поборами бізнес в черговий раз. Тому мораторій, фактично, є, але з нього виключено дуже багато служб, зокрема, найбільш актуальне питання до Держпраці, яка на сьогоднішній день отримувала незвичний по розмірах важіль впливу, максимальний штраф під час проведення контролюючого заходу перевірки 320 тис. грн. До прикладу скажу так, що за нанесення легких тілесних ушкоджень, коли громадянин 20 днів пролежить в лікарні з переломаною щелепою чи ще щось, адміністративний штраф — близько 800 грн. А за недопуск до перевірки Держпраці — 320 тис. грн. Саме до цього органу багато запитань, тому що він вилучений із переліку. Вони можуть і перевіряти в будь-який час дня і ночі, накладати такі драконовські штрафи. Натомість, порядок проведення перевірок досі не затверджений. Тобто не затверджений регламент їх роботи. От ми маємо таку, бачите, колізію. Вже прийняли рішення, штрафи вже такі великі намалювали, вже і людей, як то кажуть, починають по регіонах лякати, а сама процедура перевірки не затверджена. Ось така у нас ситуація в бізнесі.

Ранее эксперт в сфере бизнеса Сергей Доротич в эфире «ГС» прокомментировал процесс массового закрытия бизнеса, причины, которые к этому привели, а также пояснил, в чем минус повышения размера минимальной заработной платы.

Сергей Доротич

Источник: Голос Столицы

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Влад 18.02.2017 01:46
Звичайно, це ж проста законодавча ввимога - перевірити усіх припинених 250 тис. СГД у місячний термін. І ще не забути застосувати до 09.04.2017 1 млн. адмінштрафів до СГД, які не подали річну звітність.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Шурик 18.02.2017 07:37
Государство всегда делает не то, не тогда и не так. "Правительство не решает проблемы, оно их создаёт" - Рональд Рейган.
Болт им на верёвочке а не ЕСВ не за что.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 2276

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне