Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




17.03.2017

Актуальні питання нарахування та сплати ПДВ

Одеським управлінням Офісу ВПП ДФС проведено сеанс телефонної гарячої лінії, у ході якої податникам податків надавались відповіді на актуальні питання нарахування та сплати податку на додану вартість. Пропонуємо вашій увазі питання, які надійшли під час гарячої лінії.

З якого періоду необхідно виписувати податкові накладні за новою формою та реєструвати їх в ЄРПН?

Міністерством фінансів України видано наказ від 23.02.2017 №276 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – наказ №276).

Вказаним наказом, зокрема, внесено зміни до форми податкової накладної (викладено в новій редакції) та порядку її заповнення.

Відповідно до пункту 5 наказу №276 він набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Враховуючи те, що наказ №276 опубліковано 28.02.2017 (Урядовий кур’єр), він набрав чинності 1 березня 2017 року.

Пунктом 3 Порядку заповнення податкової накладної передбачено, що усі податкові накладні підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) за формою, чинною на день такої реєстрації.

Разом з тим, з метою створення комфортних  умов для платників податку на додану вартість, а також доопрацювання програмного забезпечення для формування і подання податкових накладних/розрахунків коригування до реєстрації в ЄРПН  (у зв’язку із внесенням вказаних змін), податкові накладні/розрахунки коригування прийматимуться до реєстрації в ЄРПН за новою формою (у редакції наказу №276) починаючи з 16 березня 2017 року.

До вказаної дати податкові накладні/розрахунки коригування реєструються в ЄРПН за старою формою (до внесення змін наказом №276).

Який порядок оподаткування ПДВ операцій з безоплатної передачі майна?

Згідно з пунктом 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ. При цьому постачання товарів/послуг включає в себе безоплатну передачу майна іншій особі, постачання послуг іншій особі на безоплатній основі (підпункт «в» підпункту 14.1.185, підпункт «в» підпункту 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Таким чином, операція із безоплатної передачі майна з балансу платника податку на баланс іншого платника є операцією з постачання такого майна, яка є об'єктом оподаткування ПДВ.

Водночас відповідно до підпункту 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Таким чином, у випадку безкоштовної передачі з балансу платника податку на баланс іншого платника індивідуально визначеного майна за умови дотримання вимог підпункту 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 Кодексу такі операції звільняються від оподаткування ПДВ.

За яких умов платник ПДВ може застосовувати касовий метод податкового обліку?

На застосування касового методу мають право платники податку:

які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості;

за операціями з виконання підрядних будівельних робіт.

Крім того, тимчасово, до 01.07.2019, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

При цьому касовий метод поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п. 187.1 ст. 187 та п. 198.2 ст. 198 Податкового кодексу України, припадає на звітні (податкові) періоди до 01.07.2019.

Яка відповідальність передбачена за порушення порядку заповнення податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних?

Допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України, тягне за собою накладення на платника податку – продавця штрафу в розмірі, передбаченому п. 120 прим. 1.3 ст. 120 прим. 1 ПКУ.

При цьому, ст. 35 прим. 1 ПКУ встановлено, що до 31 грудня 2017 року не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120 прим. 1.3 ст. 120 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

Якщо при заповненні податкової накладної та/або розрахунку коригування до податкової накладної, було допущено помилку, а податкові зобов’язання задекларовано в повному обсязі, адміністративна відповідальність не застосовується.

Одеське управління Офісу ВПП ДФС

По теме:

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1386

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне