Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




25.04.2017

Які підвищення чекають українців з травня?

З 1 травня українцям перерахують пенсії та прив’язані до прожиткового мінімуму виплати.

Починаючи з наступного місяця прожитковий мінімум підвищать на 80 грн,  він становитиме 1 624 грн. Як визнають у Мінсоцполітики, реальний прожитковий мінімум для українця майже вдвічі вищий. Але для його збільшення до реального рівня цін у держави немає грошей.

Від прожиткового мінімуму і доходу сім’ї залежить розмір пенсії за втрати годувальника і допомоги малозабезпеченим. Тому тут теж відбудуться зміни у бік збільшення. Скажімо, після першого травня прожитковий мінімум для дитини до 18 років збільшать до 1 777 грн.

Нагадаємо, що у разі смерті одного з батьків одинока мати або батько мають право на щомісячну пенсію на дитину до 18 років (для студентів — до 23 років). Так, від прожиткового мінімуму на дитину забирають середньомісячний дохід сім’ї на одну людину. Різницю одинокому батьку виплачують щомісяця.

З приводу допомоги малозабезпеченим: незаможною вважається родина, якщо її сукупний дохід менше прожиткового мінімуму на сім’ю. При цьому держава гарантує, що такі сім’ї отримуватимуть щонайменше — прожитковий мінімум, тому різницю між доходом сім’ї та мінімалкою компенсують допомогою.

Підвищення чекає й на українських пенсіонерів, якщо сьогодні вони отримують не менше 1 247 грн, у травні ця цифра становитиме 1 312 грн. 

Від співвідношення доходу сім’ї до прожиткового мінімуму також залежить розмір субсидії. Якщо дохід не змінюється, а прожитковий мінімум зростає — розмір субсидії для українців збільшується. Але все навпаки для сімей з безробітними. Адже якщо працездатний член сім’ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії враховуватимуться його доходи в розмірі двох прожиткових мінімумів. Отже, субсидія безробітному передбачена на тому самому рівні, що й субсидія для громадянина з мінімальною зарплатою.

Автор: Ірина Рибніцька

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2820

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне