20.06.2017

Оренда нежитлового приміщення підприємцем у фізичної особи: що з податками та звітністю?

У Головному управлінні ДФС у Луганській області роз’яснили щодо нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору та подання звітності у разі укладення договору оренди нежитлового приміщення між фізичною особою та фізичною особою-підприємцем.

Відповідно до підпункту 170.1.2 пункту 170.1.2 статті 170 ПКУ податковим агентом фізичної особи-орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості (включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку), є орендар, тобто підприємець.

Податковим агентом щодо ПДФО та військового збору є фізична особа - підприємець, яка незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або не грошовій формі) зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО та військовий збір до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм у порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV ПКУ (підпункт 14.1.180 пункту 14.1 статті 14 ПКУ та підпункти 1.2 та 1.5 пункту 16¹ підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Отже, доходи від надання в оренду об’єктів нерухомості оподатковуються податковим агентом – підприємцем під час їх нарахування (виплати) податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором – 1,5% бази оподаткування.

Доходи, нараховані на користь платника податку, відображаються податковим агентом – підприємцем у податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, сум утриманого з них податку та збору за формою № 1 ДФ відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 «Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб і сум утриманого з них податку (форма № 1 ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб і сум утриманого з них податку.

Головне управління ДФС у Луганській області

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками