Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




11.08.2017

Використання криптовалют в Україні. Особливості законодавства роз’яснює юрист

Питання легальності чи нелегальності діяльності як майнерів, так і правоохоронців знаходиться на стику. Ця тема є новою в світі і чіткого юридичного регулювання, зокрема, в Україні як самих криптовалют (біткоін — найпоширеніша з криптовалют), так і діяльність по їх майнінгу, генеруванню. Таку думку в програмі Ранкова Хвиля на Громадському радіо висловив юрист Сергій Верланов.

«Усі ці складові знаходяться дещо поза правовим полем в Україні в цілому. Відповідно, і діяльність правоохоронних органів у цій ситуації, у якій ми мали змогу вчора ознайомитися з офіційними документами (ухвала, на підставі якої було проведено слідчі дії). Говорячі мовою кодексу, це — тимчасовий доступ до речей і документів. Говорячи простою мовою — це обшук. Так само і дії поліції є певною мірою креативними, оскільки вони шукають правові кваліфікації майнінгу», — пояснив Сергій Верланов.

За його словами, існують різні підходи до визначення, що таке криптовалюта:

«Починаючи від повноцінної валюти, як засобу платежу. Наприклад, в Японії, або деяких кантонах Швейцарії, в яких приймають в криптовалюті оплату за комуналку. Закінчуючи країнами, де криптовалюта в принципі заборонена. І посередині є країни, які вважають криптовалюту послугами, або правами на майно, але не валютою в класичному виді цього слова».

Коментуючи те, що в Україні криптовалюта заборонена Сергій Верланов зазначає:

«Скоріше так, ніж ні. Вона скоріше недозволена, ніж дозволена».

«Про те, що біткоін є сурогатом є лист Нацбанку 2014 року. Але, по-перше, це не є нормативно-правовий акт. По-друге, хочу зробити порівняння: якщо в 2014 році дійсно на арені криптовалют був біткоін. Сьогодні ж, як мінімум, це два види біткоіна — ефір, теріум. І ще є три криптовалюти, які за своїми ознаками, поширеністю, курсом та іншими ознаками, за якими Нацбанк вважає їх сурогатом, є сурогатом, але вони там не зазначені», — говорить Сергій Верланов.

Згадуючи вчорашні обшуки, він зауважив, що якщо генерувався не біткоін, а етеріум, то він не заборонений Нацбанком, оскільки він не згадується в тому самому листі.

«Тобто вся діяльність, яка вчора провадилася, була, як мінімум, не забороненою листом. Тому ця ситуація, як на мене, складається з декількох частин. Але стосовно самої криптовалюти, це найбільш спірна частина незаконності, яка, на мою думку, на сьогоднішній день має достатньо примарні шанси в суді. Тобто обвинувачення стосовно незаконності тримання криптовалюти є найслабкішими, які висуваються по вчорашньому епізоду», — говорить експерт.

СБУ проводить обшуки та вилучає обладнання для генерування біткоінів. Зокрема, такий обшук 11 серпня провели в інституті електрозварювання імені Патона. Там СБУ спільно з поліцією вилучили близько 200 одиниць комп’ютерної техніки.

Джерело: Hromadske

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Влад 11.08.2017 16:20
"Усі ці складові знаходяться дещо поза правовим полем в Україні в цілому. " Все ясно, далі можна було не продовжувати.. одним словом, хочете працювати з криптовалютами або просто жити - прошу в Китай або в США, Україні ця валюта без потреби.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 1896

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне