Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




14.08.2017

Податкове повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно не надійшло. Чи буде застосовуватися відповідальність за несплату податку?

Чи буде фізична особа притягуватись до відповідальності за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо контролюючий орган не надіслав до 1 липня повідомлення-рішення про сплату податку?

Відповідно до п.п. 266.3.2. п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ).

Якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ (п. 54.5 ст. 54 ПКУ).

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу (ст. 126 ПКУ).

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п. 266.10.1 п. 266.10 ст. 266 ПКУ).

Отже, фізична особа – платник податків притягується до відповідальності у разі не сплати узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ.

Відповідь на це запитання розміщена в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі в категорії «106».

Джерело: Територіальні органи ДФС у Львівській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Влад 14.08.2017 14:52
Коротко і ясно - отже, фізична особа – платник податків не притягується до відповідальності, оскільки сума грошового зобов’язання залишилась неузгодженою.
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
# Елен 17.08.2017 15:00
Відповідь Львівська ДФС не надала...некваліфікована відповідь... в ст.266.7.2 чітко написано. що податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку/.../ надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим періодом. А сплачується таке податкове зобов'язання згідно ст.266.10.1 фізособами протягом 60 днів З ДНЯ ВРУЧЕННЯ податкового повідомлення!!! Тобто - не мають права притягувати до відповідальності за несплату, якщо повідомлення не вручене або не надіслане. А вони у відповіді "ходять колами", а прямо і чітко відповісти - бояться чи що???
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 2849

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне