22.11.2017

Фіскальний чек – запорука захисту покупцем своїх прав

У ДПІ у Центральному районі м.Дніпра повідомили про аналіз ситуації у сфері реалізації паливо-мастильних матеріалів на АЗС міста й області. Фахівці наголошують, що застосуванням належним чином зареєстрованих та опломбованих касових апаратів (далі - РРО) при реалізації паливо-мастильних матеріалів є, у певній мірі, гарантією якості придбаного пального. На підставі фіскального чека покупець може скористатись правами, що гарантовані Законом України «Про захист справ споживачів», у тому числі повернути неякісний продукт або отримати відшкодування завданих збитків.

З метою забезпечення повноти та достовірності даних про обсяги реалізації пального, а отже і сплати належних податків, нормами пункту 11 статті 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР (далі - Закон) встановлено обов’язок суб’єктів господарювання зазначати у розрахункових документах РРО код УКТ ЗЕД при реалізації пального.

Попереднім аналізом, проведеним аудиторами фіскальної служби, встановлено: деякі суб’єкти господарювання декларують дуже низькі обсяги реалізації палива (скрапленого газу). Якщо порахувати їх витрати на заробітну плату працівникам, комунальні платежі та обслуговування, то взагалі відсутня економічна доцільність роботи такої АЗС. Крім того, декларування такими суб’єктами господарювання незначних обсягів реалізації пального свідчить, що не всі розрахункові операції при продажу палива здійснюються через реєстратор розрахункових операцій. Таким чином вони реалізують не обліковану продукцію.

Це підтверджують і результати перевірок. У поточному році вилучено більше 13 тисяч літрів не облікованих паливо-мастильних матеріалів, застосовані штрафні санкції за порушення порядку застосування РРО на суму майже 40 тисяч гривень.

Шановні підприємці, ще раз наголошуємо на необхідності чітко дотримуватися норм законодавства та попереджаємо про відповідальність за їх порушення. Застосування РРО це один із кроків до цивілізованого суспільства, де кожен споживач може захистити свої права, а кожен платник сплачує належні податки.

Шановні покупці, завжди вимагайте та отримуйте касовий чек, сплачуючи за товар або послуги.

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками