Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.11.2017

Стан податкової міліції: на папері її вже немає, а фактично вона є!

Незважаючи на заяви прем’єра про неприпустимість «кошмарити» бізнес, на заяви президента, генпрокурора, керівника Нацполіціі, силовики не тільки не припиняють, а й нарощують свій тиск на бізнес

Основною перешкодою ведення бізнесу в Україні є безправність, беззахисність підприємця перед діями представників державних органів.

І в першу чергу – представників правоохоронної системи. Такої кількості обшуків підприємства України не знали ні в 2016, ні в 2015, ні в 2014, ні в «домайданние» часи.

У жовтні поточного року на засіданні Ради Регіонального Розвитку за участю прем’єр-міністра Володимира Гройсмана була озвучена така статистика діє до: 2014 рік – подано клопотань слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуків – 67 000 і на арешт майна – 16 000.

Уже в 2015 року 75 000 і 24 000 відповідно, в 2016 році на обшуки – 94 000, на арешт майна – 38 000. І тільки в першому півріччі 2017 року – вже майже 60 000 клопотань про обшуки. А значить, за підсумками 2017 році обшуків буде більше 100 000.

Незважаючи на неодноразові заяви прем’єра про неприпустимість «кошмарити» бізнес, незважаючи на заяви президента, генерального прокурора, керівника Нацполіції, силовики не тільки не припиняють, а й нарощують свій тиск на бізнес.

Підприємці змушені захищатися, організовувати охоронні структури, юридичні відділи для захисту від неправомірних обшуків, звертатися в суди замість того, щоб займатися безпосередньо своїм бізнесом. Чи є ліки від цієї хронічної, тривалої проблеми? Як зупинити неправомірні перевірки, безпідставні обшуки і арешти майна?

У минулому 2016 року в Верховній Раді був зареєстрований законопроект 4228 «Про фінансову поліцію», згідно з яким розслідування економічних правопорушень має перейти одному єдиному органу – нової фінансової поліції.

А всі решта «економічні» підрозділи повинні бути ліквідовані в усіх правоохоронних органах – і в СБУ, і в Нацполіціі, і в ГФС, і в ГПУ.

Законопроект 4228 передбачає, що нова служба буде нечисленною, не більше 3 тисяч чоловік. Для уникнення ефекту «зміни вивіски» старих кадрів в новій службі повинно бути не більше 25%.

Основною діяльністю фінансової поліції повинно стати не охота на підприємців і їх майно, а захист від розкрадання бюджетних грошей – схеми ПДВ, контрабанда, фіктивні бюджетні програми, зловживання в соціальних фондах і на держпідприємствах, нелегальний видобуток корисних копалин та інше.

Відповідно і конкурс повинен бути справжнім, і підпорядкування нового органу має бути міністерству фінансів. І в новому органі не повинно бути ніякого силового підрозділу, для спеціальних операцій можна залучати КОРД. Це утримало б нову структуру від зловживань силовими методами в ході розслідувань.

Однак в цьому році з’явилася альтернативна версія від Кабінету міністрів – про Службу Фінансових Розслідувань. Відкритих робочих груп не було. Громадських обговорень не було. І що в результаті?

Експертам розіслали законопроект, в якому з’явилася маса нововведень. Обмеження за кількістю співробітників нової служби зникло. Підпорядкування Мінфіну зникла. Керівника призначає міністр міністерства, якому підпорядковується служба. А служба підпорядковується Кабміну. Кількість повноважень збільшилася, а силові підрозділи залишилися…

Ось тобі і нова служба…

Але не встигли цей новий законопроект зареєструвати у ВР, як в гру вступив президент. Петро Порошенко дав доручення голові комітету з податкової політики Ніні Южаніній підготувати третій варіант законопроекту і вже в листопаді зареєструвати його і винести на розгляд в ВР.

Невідомо, чи встигнуть експерти податкового комітету підготувати такий законопроект за один місяць, але розрубати гордіїв вузол втручання силових структур у бізнес необхідно вже сьогодні.

Адже незважаючи на те, що з грудня 2016 року податкова міліція вже поза законом, всім відомо, що співробітники цієї структури до цих пір, висловлюючись мовою прем’єра, продовжують «кошмарити» бізнес.

Незважаючи на те, що співробітникам СБУ ще в жовтні 2015 року був заборонено розслідувати правопорушення в сфері економіки, депутати проголосували за це в пакеті «безвізових законопроектів», з екранів телебачення, зі сторінок ЗМІ не сходять новини про обшуки офісів підприємств, що здійснюються співробітниками СБУ.

Ми бачимо, що навіть без прийняття нового закону про фінансову поліцію або службу фінансових розслідувань, силове свавілля може бути зупинено постановами Кабінету міністрів і указами Президента. Досить остаточно ліквідувати податкову міліцію. Досить ліквідувати економічні підрозділи в Нацполіції. Досить змусити СБУ виконати закон.

З цим можуть впоратися президент, генеральний прокурор і міністр внутрішніх справ без участі парламенту. І підприємці зітхнуть спокійно і будуть займатися бізнесом.

Паралельно з процесом ліквідації можна створювати нову сучасну службу. Наскільки я знаю, і автори законопроекту 4228, і громадські експерти, і бізнес-асоціації готові увійти в робочу групу, брати участь у створенні цієї необхідної служби.

Пора нашій країні перейти в статус вільної економіки. І перше, з чого треба почати, з припинення силового втручання в діяльність приватних підприємств державних правоохоронних структур.

Павло СЕБАСТЬЯНОВИЧ,

координатор групи «Економічна модернізація» громадянської платформи «Нова країна»

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1090

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне