Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.12.2017

Мінсоцполітики змінило позицію щодо індексації та мінімальної зарплати

Коментар до листа Мінсоцполітики від 07.09.2017 р. №2341/0/101-17

У коментованому листі вказано про відкликання і втрату чинності листа Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282.

У листі № 317/0/101-17/282 Мінсоцполітики наголошувало: сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку № 1078, включається до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпечені її мінімального розміру. Після опублікування цього листа фахівці Мінсоцполітики навіть наводили приклади його застосування.

Держпраці ж надавало більш узагальнюючі роз’яснення. За ними індексація включалася до мінімального розміру зарплати в будь-якому випадку (а не лише у випадках, зазначених у п. 5 Порядку № 1078).

Здогадуємося (хоча Мінсоцполітики і промовчало про причину свого рішення), що цей лист було відкликано на підставі офіційного звернення Профспілок, про яке ми писали тут.

Втрата чинності листа № 317/0/101-17/282 відбулася 07.09.2017 року. Але його текст з’явився тільки зараз, у грудні.

Що зараз думає Держпраці з цього приводу, ми ще не знаємо. А ось Мінсоцполітики, очевидно, свою думку змінило. Але, на жаль, не сказало, що робити тепер роботодавцям.

Від себе зазначимо наступне.

До зони ризику потраплять ті роботодавці, у кого одночасно було (є або буде) і нарахування індексації, і нарахування доплати до мінімальної зарплати працівників.

Решта виправляти нічого не потрібно, і вони просто стежать за новинами.

У тих, хто потрапив до зони ризику, наступні наслідки:

1) Не зрозуміло, що робити з індексацією, нарахованою у січні-жовтні 2017 р., якщо вона враховувалася роботодавцем для нарахування зарплати не нижче мінімальної. Якщо це було неправильно, то треба збільшити суму доплати до мінімального розміру зарплати – на суму такої індексації.

Але у коментованому листі не йдеться про порядок перерахунку сум доплат. Тому виправляти чи ні нараховану зарплату за ці місяці – питання наразі відкрите. Його слід задавати фахівцям Мінсоцполітики або очікувати загального роз’яснення.

Про всяк випадок починаємо готуватися до виправлень. Про виправлення помилок у зарплаті та відображення виправлення у звіті з ЄСВ та формі №1ДФ ми писали тут, позицію Мінфіну розглядали тут.

2) За листопад тим роботодавцям, хто ще не встиг виплатити зарплату, слід нарахувати доплату до мінімальної зарплати без врахування індексації, а індексацію нарахувати зверху. Переплатити зарплату (і податки з неї) краще, ніж недоплатити.

3) У грудні та у наступних місяцях слід діяти за новими правилами:

  • з початку нараховувати зарплату за відпрацьований час та інші виплати, які враховуються для виконання гарантії;
  • далі порівнювати нараховану зарплату з мінімальною і у разі необхідності нараховувати доплату до мінімальної рівня;
  • окремо нараховувати суму індексації (виходячи із прожиткового мінімуму та відповідного коефіцієнту).

Зауважимо, що це лише наші поради і застосовувати їх чи ні, кожен вирішує самостійно. Обережні роботодавці можуть почекати на докладні роз’яснення від Мінсоцполітики. Але наразі невідомо, коли вони з’являться.

Авторка: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 5683

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне