20.12.2017

Актуальні питання застосування порядку інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» під час здійснення митного оформлення товарів, які підлягають контролю іншими державними органами

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

начальника відділу організації митного контролю управління організації митного контролю Дніпропетровської митниці ДФС Володимира Деркача

Питання 1. Як на документах фіксуються відомості про проходження товаром відповідного контролю за принципом «єдиного вікна»?

Відповідь. Результати заходів державного контролю за принципом «єдиного вікна» формуються в електронній формі.

Проставлення контролюючими органами на товаросупровідних (товаротранспортних) документах відповідних відміток, печаток та штампів не здійснюється у разі оформлення результатів заходів державного контролю і документів в електронній формі відповідно до Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. №878).

Питання 2. Чи може фірма провести огляд товарів разом з представниками служби ветеринарного контролю?

Відповідь. Так. Така можливість передбачена Порядком інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. №878).

Відповідно до п.22 зазначеного порядку у разі бажання підприємства провести одночасно з оглядом (інспектуванням) товарів та/або відбором зразків контролюючим органом фізичний огляд (інспектування) товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному в товаросупровідних документах, звернення підприємства про такий фізичний огляд оформляється шляхом проставляння окремої відмітки в електронному повідомленні.

Питання 3. Чи обов’язково проходити контроль за принципом «єдиного вікна»?

Відповідь. Пунктом 41 постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» установлено, що до 31 січня 2018 р. рішення про здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів приймається підприємством.

Питання 4. Де можна пройти контроль за принципом «єдиного вікна»?

Відповідь. Перелік місць митного оформлення товарів, в яких застосовується Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації затверджений наказом Міністерства фінансів України від 25 липня 2016 року №657 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18 жовтня 2017 року №847). Даний наказ розміщено на офіційному сайті ДФС.

Питання 5. Як пройти контроль за принципом «єдиного вікна», якщо я буду подавати паперову митну декларацію?

Відповідь. Проходження державних видів контролю за принципом «єдиного вікна» у разі паперового декларування не передбачено.

Здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням положень Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. №878) є обов'язковим у разі електронного декларування товарів.

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками