26.12.2017

Равликова ферма: рентабельність бізнесу сягає 100%

В Україні розведенням виноградних равликів займається 10 великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів. Це не дикі равлики, яких збирають по садах та городах, а спеціальні ферми. Для українських підприємців йе новий бізнес — більшість із них вирощують равликів лише останні три-чотири роки і експортують до 90% продукції, пише mind.ua.

Минулого року на зовнішні ринки поставили близько 347 тонн равликів – це у 108 разів більше, ніж 2013 року. Експортом займаються п’ять компаній. За кордон продають живого охолодженого равлика, в Україні – переробленого і замороженого.

Основні споживачі українського виноградного равлика – жителі ЄС. Логістика вітчизняного експорту незвичайна: спочатку живих молюсків везуть до Литви, Румунії та Польщі, там переробляють у напівфабрикат, заморожують і доправляють на інші ринки – до Італії, Іспанії, Німеччини і Франції.

Купують живого охолодженого равлика й українські ресторани (по 180–200 грн за кілограм). У роздробі готовий напівфабрикат коштує близько тисячі гривень за кілограм, у ЄС продукцію закуповують оптом.

«Нижній ціновий поріг закупівлі – 2,5–3 євро за кілограм і високий – 8–15 євро за кг», – розповідає Дмитро Бутенко, власник компанії «Еко Равлик». Окрім молюсків фермери продають ікру равликів – 50 грамів коштує 1850 грн. Але її реалізують в Україні – обсяги цієї продукції занадто малі для поставок на зовнішні ринки.

У створення повноцінної ферми зі спеціалізованим обладнанням і переробним цехом необхідно вкласти 150 000 євро. «Такі інвестиції дозволяють вийти через три-п’ять років на обсяги 10–15 тонн на рік. За цей період вкладення окупляться», – зазначає Бутенко. Рентабельність бізнесу може досягати 100%.

В ЄС місцеві виробники покривають попит, і українським компаніям буде складно завоювати свою частку ринку. У компанії «Украгроконсалт» вважають, що експорт живого охолодженого равлика з України зростатиме. «Це екологічний продукт, і на нього завжди буде попит», – говорить Ольга Мозгова, аналітик «Украгроконсалт».

Вирощування равликів вимагає високої частки ручної праці, що дозволяє місцевим фермерам витримувати цінову конкуренцію. Але повноцінною ця конкуренція буде тоді, коли равлика почнуть переробляти в Україні для експорту, а для цього потрібно побудувати цех і сертифікувати його за всіма нормами ЄС.

Джерело