Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




04.01.2018

НБУ унормував ведення касових операцій у гривні

Національний банк України (НБУ) унормував власні нормативно-правові акти ведення касових операцій у національній валюті в Україні у зв'язку з оновленням українського законодавства, повідомив НБУ на веб-сайті.

Так, новою редакцією Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яка була затверджена постановою НБУ №148 від 29 грудня 2017 року, що набуває чинності 5 січня, передбачається низка новацій, зокрема так звана "пневмопошта" — можливість здійснення підприємством збору готівкового виторгу, отриманого від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), для подальшого його передання в банк із використанням комплексу технічних і програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, що забезпечує безпечну передачу коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання і подальшої здачі готівки в каси банків. Також, згідно з новою редакцією Положення, передбачається можливість здавання готівкового виторгу до банку через підприємства, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації, і застосування електронного цифрового підпису юридичної особи при наданні послуг в електронній формі або при здійсненні інформаційного обміну з іншими суб'єктами електронного взаємодії. Крім того, документом передбачається можливість покладення функцій касира на працівника іншого підприємства, залученого на підставі укладеного договору на послуги надання персоналу.

Крім того, лібералізована низка вимог щодо ведення касових операцій, зокрема, визначення внутрішніми наказами особливостей оприбуткування готівки в касах підприємств та відокремлених підрозділів залежно від графіка роботи, способів здачі готівки, а також визначення внутрішніми наказами особливостей встановлення лімітів каси відокремленим підрозділам підприємств.

Положення також містить вимогу щодо обов'язку небанківських фінансових установ (НФУ), які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, і підприємств - агентів банків - здавати готівку (готівковий виторг), отриманий через платіжні пристрої та пункти прийому готівки для подальшого переказу на окремий поточний рахунок, відкритий у банку для обліку коштів, прийнятих для подальшого переказу.

Одночасно з метою оптимізації нормативно-правових актів до Положення внесені вимоги постанови НБУ № 210 від 6 червня 2013 року "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" (зі змінами), визнаної такою, що втратила силу.

При цьому граничні суми розрахунків готівкою залишилися незмінними, а саме: між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами — в розмірі 10 тис. грн, між підприємством (підприємцем) і фізичною особою протягом одного дня — в розмірі 50 тис. грн, між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, — в розмірі 50 тис. грн.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1344

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне