Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




17.01.2018

Декларування доходів ФОП- підприємцями. Відповіді на питання

В ДПІ у Центральному районі м.Дніпра відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо порядку декларування доходів ФОП- підприємцями. З платниками спілкувався начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб території обслуговування ДПІ у Центральному районі м.Дніпра Бабкіна Оксана Валентинівна

Чи включається вартість залишків ТМЦ, придбаних, але нереалізованих підприємцем, після скасування реєстрації такого платника до доходів, отриманих від провадження господарської діяльності?

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу об’єктом оподаткування для фізичної особи - підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими цим Кодексом для платників податку - фізичних осіб (п 177.6 ст. 177 ПКУ).

Залишки товарно - матеріальних цінностей, придбаних, але нереалізованих фізичною особою - підприємцем під час здійснення господарської діяльності, після скасування реєстрації такого суб’єкта господарювання залишаються у власності платника податку. При цьому вартість таких залишків не включається до доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, та загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку.

Який порядок сплати єдиного внеску з 01 січня фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну професійну діяльність?

Для фізичних осіб – підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування; осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або осіб, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності; членів фермерського господарства встановлено нові строки сплати єдиного внеску.

Зазначені особи будуть зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується такий внесок.

Чи включаються до складу витрат ФОП на загальній системі оподаткування витрати на оплату послуг з охорони приміщень?

Пунктом 177.4 ст. 177 Податкового кодексу визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, який не передбачає включення до складу витрат оплату послуг з охорони приміщень.

В який термін потрібно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи підприємцю?

З 1 січня 2018 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2017 році. Для окремих категорій фізичних осіб визначено різні граничні строки подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи, зокрема:

- для фізичних осіб-підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року). Останній день подання декларації за 2017 рік – 09.02.2018;

- для фізичних осіб-підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

- для громадян, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня 2018 року;

- для громадян, які мають право на податкову знижку – до 31.12.2018;

- для фізичних осіб платників податку-резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Фізичні особи-підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) в річній податковій декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2885

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне