Уголок потребителя

09.02.2018

Зміна номенклатури товарів/послуг: особливості заповнення розрахунку коригування

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що у разі здійснення заміни та/або доповнення номенклатури постачання товарів/послуг в розрахунках коригування (далі – РК) до податкових накладних (далі – ПН) необхідно одночасно вилучити одну товарну позицію та/або додати одну чи декілька інших товарних позицій. При цьому під одним і тим самим порядковим номером рядка як в ПН, так і в РК до неї не може обліковуватись дві різних товарних позиції.

Тому, якщо після складання та реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) ПН відбувається зміна номенклатури постачання товарів/послуг постачальник (продавець) у РК зі знаком «–» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура яких змінюється (анулюється). При цьому у графі 1 такого РК в обов’язковому порядку вказується номер («№») за порядком рядка ПН, що коригується (номенклатура якого анулюється).

Для додавання нової товарної позиції, якої не було у ПН, яка коригується, в РК до такої ПН зі знаком «+» в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, що додаються (нові товарні позиції). При цьому, у графі 1 такого РК таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в ПН, що коригується.

У графі 2 РК до ПН у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку із зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури».

У разі, якщо відбувається лише зміна кількісних або вартісних показників ПН, без зміни безпосередньо номенклатури товарів/послуг, таке коригування здійснюється записом в одному рядку у РК до ПН, у графі 1 якого відображається номер («№») за порядком рядка ПН, що коригується, з урахуванням попередніх РК до такої ПН (за їх наявності).

Слід зауважити, що штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію РК в ЄРПН застосовуються у відповідності до статті 120¹ПКУ.