Уголок потребителя

16.02.2018

Єдиний податок: розміри авансових внесків для ФОП І і ІІ груп у 2018 році

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників єдиного податку, що відповідно до п.293.2 ст.293 та п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є платниками єдиного податку І та ІІ груп, повинні здійснювати сплату авансових внесків з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Платники єдиного податку І і ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Статтями 7 та 8 Закону України від 07.12.2017№2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено, що з 01.01.2018 прожитковий мінімум для працездатних осіб дорівнює 1762 грн., мінімальна заробітна плата – 3723 грн.

Отже, для ФОП І групи фіксована ставка авансових внесків, яка встановлена у межах 10% від прожиткового мінімуму, з 01.01.2018 становить не більше 176,20 грн. за календарний місяць, для ФОП ІІ групи – у межах 20% від мінімальної заробітної плати, тобто не більше 744,60 грн за календарний місяць.