14.03.2018

Фінансова децентралізація: депутати пропонують 100% надходжень податку на доходи фізичних осіб залишати в бюджетах місцевих громад

У парламенті зареєстровано законопроект №8110. Документ змінює порядок розподілу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Зокрема, в ньому пропонується 100% надходжень податку на доходи фізичних осіб залишати в бюджетах місцевих громад, – повідомила один з ініціаторів та співавторів законопроекту, народний депутат, представник голови Асоціації міст України Віталія Кличка у парламенті Оксана Продан.

Наразі надходження податку на доходи фізичних осіб розподіляються наступним чином: 60% залишається в місцевих бюджетах, а 40% перераховується в загальний фонд державного бюджету.

В місті Києві пропорція інша: 40% надходжень ПДФО залишається в бюджеті міста і 60% відраховується в державний бюджет.

«Місцеві громади живуть переважно на надходження з податку на доходи фізичних осіб. І живуть не дуже добре, бо коштів хронічно не вистачає. Ні на ремонт доріг, ні на житлово-комунальне господарство, ні на лікарні, ні на школи з дитячими садками. Якщо ми справді хочемо провести фінансову децентралізацію, 100% надходжень податку на доходи фізичних осіб потрібно залишати в бюджетах місцевих громад. Це буде справедливо і це дасть значний поштовх розвитку місцевого самоврядування», – зазначила Оксана Продан.