Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




25.05.2018

До уваги громадян, які переміщують на митну територію України транспортні засоби особистого користування з литовською реєстрацією та належать литовським компаніям

Харківська митниця ДФС з урахуванням інформації, викладеної у листі Міністерства закордонних справ України від 26.04.2018 №51/14-549/1-1289 (далі – лист МЗС), інформує про наступне.

На теперішній час переважна більшість транспортних засобів особистого користування, які ввозяться в Україну громадянами України з Литовської Республіки, реєструється на литовські компанії та формально є власністю таких компаній. При цьому громадянам України надається довіреність на право використання такого транспортного засобу та інші документи, які нібито підтверджують, що відповідна особа працює на литовську компанію.

За викладеною у листі МЗС інформацією на авторинках Литви за невелику плату можна зареєструвати автомобіль на підставну фірму, отримати довіреність на право використання автомобіля та інші «підтверджуючі» документи.

Водночас, відповідно до литовського законодавства, а саме пункту 5 статті 57 Закону Литовської Республіки «Про статус іноземців», іноземні громадяни, які працюють у литовських компаніях, зобов’язані отримати дозвіл на роботу в компетентних органах Литви, навіть у тих випадках, коли іноземець працює на литовську компанію дистанційно, не перебуваючи на території Литви.

На практиці такий дозвіл отримує литовська компанія-роботодавець у Біржі праці Литви. При цьому, роботодавець зобов’язаний також укласти з іноземним громадянином трудовий договір, який має бути зареєстрований на Біржі праці Литви протягом 2 місяців з дня отримання дозволу на працевлаштування іноземця.

Таким чином, при ввезенні в Україну транспортних засобів особистого користування з литовською реєстрацією громадяни України, які подають під час митного контролю довіреності від литовських компаній, вказаних у свідоцтвах про реєстрацію, та, відповідно, офіційно працевлаштовані у таких литовських компаніях, також повинні мати:

- дозвіл на офіційне працевлаштування у Литві (виданий Біржею праці Литовської Республіки);

- зареєстрований трудовий договір з литовською компанією, яка надала довіреність на користування транспортним засобом.

З огляду на вищевикладене митний контроль транспортних засобів особистого користування, які ввозяться громадянами України з Литовської Республіки, буде здійснюватись Харківською митницею ДФС з урахуванням положень листа МЗС.

Джерело: Головне управління ДФС у Харківській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1117

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне