Уроки для начинающих предпринимателей

Уголок потребителя

12.06.2018

Слідчих змусять ретельніше обгрунтовувати підстави вилучення майна

Необхідно покласти край практиці, коли під час обшуку з надуманих підстав вилучаються мобільні, електронні інформаційні системи та гроші. А слідчим суддям слід ретельніше підходити до надання дозволу на проведення такої слідчої дії.

Проектом «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України» (№8459) пропонується посилення гарантій дотримання прав фізичних та юридичних осіб під час досудового розслідування.

Основний акцент робиться на унеможливленні використання доказів, що зібрано під час обшуку, якщо у подальшому дозвіл на його проведення буде скасований. Відповідно, такі ухвали можна буде оскаржити в апеляційному порядку.

Також прибирається така загальна підстава для вилучення комп’ютерної техніки та мобільних телефонів як їх необхідність (разом і інформацією, що на них міститься) для проведення експертних досліджень. При цьому встановлюється заборона на вилучення майна, щодо відшукання якого відмовлено в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку.

Водночас розширюється коло осіб, які мають право проводити фіксацію процедури обшуку. Це може бути не тільки сторона захисту (адже на момент обшуку може ще не бути й підозрюваного), а й особи, чиї права порушуються проведенням такої слідчої дії, та їх адвокати.

Закон і Бізнес