Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




20.06.2018

Чому підприємства втрачають свої кошти та податковий кредит по ПДВ співпрацюючи з фірмами - «партизанами»

На меті запровадження інструментів боротьби із підприємствами щодо недопущення їх “махінацій” зі сплати ПДВ в Державній фіскальній службі України впроваджено цілий ряд механізмів.

Одним з таких механізмів на сьогодні є система автоматизованого моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування (далі — ПН/РК) критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення їх реєстрації (далі — СМКОР), яка була запущена у липні 2017 року та оновлена критеріями ризиковості здійснення операцій у березні 2018 року.

Завдяки існуючій інформаційно-аналітичній системі баз даних є можливість відстежувати податкові накладні, ще до моменту їх включення до податкової декларації, це означає, що податківці в змозі слідкувати за взаємовідносинами з постачальниками у звітному періоді до строку подачі декларації з податку на додану вартість. Це дає право аналізувати та виявляти сумнівних контрагентів платників податків.

Податківці Одещини постійно працюють на упередження, тим самим застерігають платників від співпраці з партнерами, які мають негативну репутацію, що в подальшому не призводить до нарахування додаткових штрафних санкцій. Для того щоб захистити їх, в Офісі великих платників податків ДФС працюють індивідуальні податкові координатори, які вчасно надають допомогу та контролюють будь-які втручання в дії суб'єктів господарювання.

Вікторія Талпа заявляє, що Одеським управлінням на постійній основі проводиться моніторинг податкових накладних на етапі реєстрації. Про можливі ризики недоброчесності контрагентів ми оперативно інформуємо платників з метою попередження залучення їх в схеми мінімізації податків, повторюся - на етапі реєстрації накладних під час кампанії декларування. У об'ємах наших платників ці торби мізерні, але, проте, це близько 15-20 млн. грн. щомісячно, які платники добровільно не відносять до складу податкового кредиту.

Результати роботи системи свідчить і те, що в Єдиному реєстрі податкових накладних вже з початку 2018 року підприємствами, які обліковуються в Одеському управлінні Офісу ВПП ДФС зареєстровано 2,61 млн. податкових накладних, або розрахунків коригування (ПН/РК) на суму ПДВ 14,53 млрд.грн. А завдяки можливості відстеження податкових накладних на етапі реєстрації та змоги оперативно реагувати на виявлені ризики, вдалося досягти скорочення обсягів сумнівного кредиту великих платників майже в 4 рази (20,7 млн. грн. за січень-квітень 2018 років проти 80,9 млн. грн. вересня-грудня 2017 років), з яких за результатами проведеної роз’яснювальної роботи вже на етапі декларування упереджено включення до складу податкового кредиту понад 50% встановлених ризиків. Також вдалось досягти вдвічі більшого рівня добровільної відмови великих платників від використання сумнівного податкового кредиту.

Для суб’єктів господарювання в Україні дуже важливо оцінити податкові ризики діяльності з своїм партнером по бізнесу. Щоб уникнути можливих проблем від співпраці із сумнівними партнерами в Державній фіскальній службі також функціонує електронний податковий сервіс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який містить актуальну інформацію про податкові борги платників податків, що обліковується в інформаційній системі органів ДФС.

За допомогою цього сервісу кожен бажаючий може в режимі онлайн безкоштовно та не втрачаючи на це час перевірити стан справ будь-якого платника податків, який у майбутньому може стати його потенційним бізнес-партнером. Для цього слід зайти на головну сторінку сайту www.sts.gov.ua та у рубриці «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» ввести код ЄДРПОУ або точну назву платника податків. Результат пошуку надається миттєво.

Налагоджена робота Одеського управління Офісу ВПП ДФС спрямована на оперативне і якісне відпрацювання та упередження ризикових операцій, що призводить до зменшення порушень податкового законодавства з питань використання підприємствами схемного кредиту. Наслідком є і зменшення донарахувань по взаємовідносинах з сумнівними контрагентами у порівнянні з минулим роком на 55,1 млн.грн. (2017 – 119,9 млн.грн., 2018 – 64,8 млн.грн.). У зв’язку з цим, при перевірках платників податків, які знаходяться на обліку Одеського управління Офісу ВПП ДФС виявляється значно менше порушень вимог чинного законодавства та звернень до суду. Виходячи з цього, розмір коштів, які спрямовуються на сплату судового збору з будь-яких процесуальних питань, що пов’язані з судовим розглядом також зменшується.

Отже, Вікторія Талпа з впевненістю стверджує, що всі впровадження ДФС направлені на налагодження партнерських взаємовідносин з бізнесом, упередження сумнівних операцій та зростання сервісного обслуговування.     З метою недопущення будь яких помилок у звітності, збереження фінансових ресурсів, співпраці з сумлінними платниками податків а не з підприємствами – «партизанами» необхідно використовувати на постійній основі електронні сервіси ДФС, що в свою чергу доводить свою ефективність, бюджет отримує додаткові кошти від ліквідації "схем" і дає можливість збільшувати видатки на соціальний захист населення та розвиток країни.

Начальник Одеського управління

Офісу ВПП ДФС                                                                               В.П. Талпа

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2552

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне