10.07.2018

Землі водного фонду надаються в оренду: чи включаються площі таких земель до декларації платника єдиного податку ІV групи – орендодавця?

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 292¹.1 ст. 292¹ Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування для платників єдиного податку ІV групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Підпунктом 295.9.6 п. 295.9 ст. 295 ПКУ визначено, що платники єдиного податку ІV групи у разі надання сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в оренду іншому платникові єдиного податку, враховують орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації. У декларації орендаря така земельна ділянка не враховується.

Отже, до декларації платника єдиного податку ІV групи (орендодавця) включаються площі земель водного фонду, що надані ним в користування за договором оренди (суборенди) платнику єдиного податку ІV групи (орендарю).

Якщо площі земель водного фонду надаються платником єдиного податку ІV групи (орендодавцем) в користування за договором оренди (суборенди) іншому суб’єкту господарювання – не платнику єдиного податку ІV групи (орендарю), то площі таких земельних ділянок не включаються до декларації платника єдиного податку ІV групи (орендодавця). За такі земельні ділянки, що не використовуються платником єдиного податку ІV групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, орендодавець сплачує земельний податок на загальних умовах.