Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




20.07.2018

Увага! Проходить звірка щодо об’єктів нерухомого майна та внесення змін даних до ДРФО

Саме цим темам була присвячена прес-конференція, що пройшла в ГУ ДФС у Харківській області. І не випадково, адже скоро строки сплати податкових зобов’язань з майнових податків.

Особливості нарахування майнових податків, а це - земельний, транспортний податки та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, роз’яснила Ірина Васильєва - начальник відділу аналізу та прогнозування надходжень податків та зборів з фізичних осіб. А начальник відділу організації роботи ЦОП Роман Решетняк розповів про необхідність внесення змін даних громадянами до ДРФО.

Так, Ірина Васильєва зокрема, повідомила, що згідно статті 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості.

Фізичні особи в 2018 році сплачують податок за 2017 рік.

Пільги зі сплати податку на об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб складають:

- для квартир незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується - на 60 кв. метрів;

- для житлових будинків незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується - на 120 кв. метрів;

- для різних типів об'єктів незалежно від їх кількості база оподаткування зменшується - на 180 кв. метрів.

Ставка податку для об'єктів житлової та / або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлюється рішенням сільських, селищних, міських рад, в залежності від розташування і типів таких об'єктів нерухомості. Ставки податку встановлюються в розмірі, не більше 1,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв. метр.

База оподаткування об'єктів, що перебувають у власності фізичних осіб, і сума податку визначається контролюючим органом за місцем реєстрації платника податків.

Контролюючий орган до 1 липня надсилає податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку фізичним особам

Громадяни повинні сплатити податок протягом 60 днів після отримання повідомлення-рішення.Основною проблемою нарахування податку на нерухоме майно є недостатнє наповнення баз даних фіскальних органів. Тож громадянам, які в даний час не отримали податкове повідомлення - рішення щодо сплати податку, але повинні його сплачувати, необхідно прийти в інспекцію за місцем реєстрації з документами, що підтверджують право власності для проведення звірки та нарахування податку

Довідково. Згідно Державного земельного кадастру, а також даних органів місцевого самоврядування, земельні ділянки знаходяться у власності (користуванні) 770,0 тис. громадян. З них понад 400,0 тисяч осіб. користуються пільгою по земельному податку, а 366,0 тис. осіб нараховується земельний податок або орендна плата за землю.

А відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власниками житлової та нежитлової нерухомості в Харківській області є 498,0 тис. громадян. Податок пред'явлений 43,0 тисячам власникам. Решта, занесені до Держреєстру, мають житлову нерухомість, яка не підпадає під оподаткування.

Транспортний податок сплачують 650 громадян за 663 автомобіля. Майнові податки сплачуються до місцевих бюджетів. У минулому році надходження від громадян склали 336,0 млн. грн. У першому півріччі ц.р. сплачено 115,0 млн. грн, що більше за відповідний період минулого року на 17,0 млн. грн.

Про вимоги щодо необхідності внесення змін даних громадянами до Державного реєстру фізичних осіб розповів начальник відділу організації роботи ЦОП Роман Решетняк.

Відповідно до пункту 70.7 статті 70 Податкового Кодексу України, фізичні особи - платники податків зобов’язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Фізичні особи подають заяви за формою № 5ДР або №5 ДРП (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті). Громадяни можуть це зробити особисто або через законного представника чи уповноважену особу до контролюючого органу за місцем проживання, у разі зміни місця проживання - до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Для заповнення Заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (наприклад, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про зміну імені, рішення суду про усиновлення тощо).

Внесення змін до ДРФО здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою Заяви за формою № 5ДР або Заяви за формою № 5ДРП. У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Насамкінець представники ЗМІ мали можливість поставити запитання, на які отримали вичерпні відповіді.

Дивіться сьогодні відеосюжети у вечірніх випусках новин на телеканалах «Р1», «Simon», «7 каналі».

Джерело: Головне управління ДФС у Харківській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1834

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне