Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




13.02.2019

Неправильний звіт з ЄСВ та його наслідки

Що треба знати про заповнення Звіту з ЄСВ - матеріали виступу заступника начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Володимира Жавріда на інформаційно – роз’яснювальному заході – спеціальній гарячій лінії «Неправильний звіт з ЄСВ та його наслідки»

1. 11 лютого – граничний термін подання ФОП Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за 2018 рік (Додаток 5).

2. Звіт слід подати не тільки вчасно, а й правильно складеним. Звіт, поданий вчасно, але з неправильними показниками – одна з причин заборгованості з ЄСВ.

3. Графу 3 Додатку 5 звіту з ЄСВ заповнювати потрібно!

У графі 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації / Самостійно визначена сума доходу / Частка розподіленого доходу» таблиці 1 Звіту (форма №Д5 річна), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 із змінами і доповненнями, відображаються:

- фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткуваннята особами, які провадять незалежну професійну діяльність, – чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається середньомісячний оподатковуваний дохід, який визначається шляхом ділення річного чистого доходу (прибутку) на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник єдиного внеску;

- фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, – самостійно визначена сума доходу. В рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначається сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць.

4. Як правильно заповнити титульний аркуш Додатку 5 до Звіту з ЄСВ при поданні електронного звіту. При заповненні реквізиту 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» титульного аркушу Додатку 5 звіту з ЄСВ в електронній формі період перебування слід зазначати у форматі дата-місяць-рік. Приклад для ФОП, який працював весь 2018 рік «з 01.01.2018 по 31.12.2018». Також новоствореним у 2018 році підприємцям слід зазначати період з 1 числа незалежно від фактичної дати державної реєстрації. Приклад для ФОП, державна реєстрація якого відбулася 15.05.2018 і який працював весь 2018 рік «з 01.05.2018 по 31.12.2018».

5. Як правильно заповнити титульний аркуш Додатку 5 до Звіту з ЄСВ ФОП, якому 2018 року призначено пенсію.ФОП, яким протягом року призначено пенсію подають Звіт з позначкою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії, при цьому тип форми «початкова» не зазначається. Наприклад: ФОП – платник єдиного податку у травні 2018 року досяг пенсійного віку (або набув статусу особи з інвалідністю) та подав у травні минулого року відповідну заяву на призначення пенсії до органів Пенсійного фонду України. Такий ФОП для врахування сплачених сум по ЄСВ і стажу при призначенні пенсії подає до ДФС Додаток 5 Звіту з ЄСВ та заповнює титульний аркуш з 1 по 6 та у 8 розділах за особистими даними платника, в розділі 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» ставиться позначка в графі «ФО на спрощеній системі оподаткування» із зазначенням дати «з 01.01.2018 по 31.05.2018», у розділі 7 «Тип форми» з позначкою «призначення пенсії». В Таблиці 1 зазначає місяці нарахування ЄСВ з січня по травень включно із зазначенням даних в колонках 2,3,4,5 та 6. Крім того, ФОП повинен подати і річний Звіт з ЄСВ (Додаток 5) за період нарахування ЄСВ (з січня по травень включно із зазначенням даних в колонках 2,3,4,5 та 6), але з позначкою «початкова» в розділі 7 «Тип форми» титульного аркушу Звіту.

6. Підприємці, які звільняються від сплати внеску, не зобов’язані його платити і не зобов’язані подавати звіт з ЄСВ. Пільговик, який подав звіт та визначив зобов’язанні з внеску – їх платитиме!!!

Пільговики можуть за бажанням бути платниками єдиного внеску і самостійно визначити для себе базу нарахування єдиного внеску – не більше максимальної та сплачувати внесок у розмірі не меншому за розмір мінімального страхового внеску. Такі платники подають звіт з ЄСВ самі за себе по строку 11 лютого і несуть як і інші страхувальники відповідальність за правильність та достовірність заповнення Звіту. Отже, суми самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами зінвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню. У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного у поданому звіті зобов’язання такі особи несуть відповідальність як і інші страхувальники. Тож підприємець - пільговик, який подав звіт з визначеними зобов’язаннями із внеску, зобов’язаний сплатити визначені ним у звіті суми внеску разом із 20% штрафу і 0,1% пені за кожний день прострочення платежу. Також за несвоєчасну сплату внеску застосовується адміністративний штраф.Звертаємо увагу, що за нормами Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пільговики можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

7. Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та одночасно здійснюють незалежну професійну діяльність, формують та подають за 2018 рік окремі Звіти з ЄСВ за формою таблиці 1 додатка 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування: по строку 11 лютого 2019 року та до 1 травня 2019 року. Нагадую, підприємці, які звільняються від сплати внеску, не зобов’язані його платити і не зобов’язані подавати звіт з ЄСВ. Водночас звільнення від сплати внеску не поширюється на осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Тож ФОП – пільговик, який одночасно є платником єдиного податку та самозайнятою особою, подає лише один звіт – по строку до 1 травня і сплачує ЄСВ лише по незалежній професійній діяльності.

8. ФОП, який перебував у 2017 році на загальній та спрощеній системах, згідно чинного законодавства зобов’язаний сплачувати ЄСВ, правильно і вчасно сплачував внесок, але подав звіт тільки за додатком щодо загальної системи, отримує повідомлення про заборгованість – що робити:

1) якщо у звіті не занижені зобов’язання із внеску – подати заяву до ДФС про видалення попереднього звіту та прийняття правильного;

2) якщо у звіті занижені зобов’язані із внеску (визначені тільки по спрощеній, або тільки по загальній системі) – подати заяву до ДФС про видалення попереднього звіту та прийняття правильного та доплатити ЄСВ з 2017 рік, разом із штрафом та пенею.

Переглянути перелік наступних інформаційно – роз’яснювальних заходів для платників на лютий

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Джерело: Головне управління ДФС у Черкаській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2880

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне