Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.09.2019

Деякі нюанси сплати акцизного податку

Чи не найбільших змін серед податків і зборів зазнав цьогоріч акцизний податок. Тому серед платників «акцизу» питання виникають доволі часто. Нечітке розуміння податкового законодавства або неповнота знань щодо нововведень, у свою чергу, призводить до припущення помилок. Про найпоширеніші з них розповідає начальник Одеського управління Офісу ВПП ДПС Вікторія Талпа.

Перш за все, варто нагадати, що об’єктом оподаткування акцизним податком у 2019 році є:

  • спирт етиловий, інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
  • тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну (тютюн для кальяну – не виключення);
  • пальне;
  • легкові автівки, кузов до них, причепи й напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, які призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів;
  • електрична енергія.

Отже, якщо ви виробляєте, реалізуєте та ввозите на митну територію України вище згадані товари, зважайте на те, що необхідно сплатити акцизний податок. А для того, щоб в умовах змін уникнути помилок при його сплаті та не наражати себе на штрафні санкції, звертаємо увагу на найпоширеніші випадки щодо яких припускаються помилок представники бізнесу.

Так, компаніями-імпортерами алкогольної продукції часом неправильно визначається категорія алкогольної продукції та невірно відображаються суми податкових зобов’язань, що призводить до збільшення сум податкових зобов’язань та утворюється недоїмка по інтегрованій картці платника. Як наслідок, на підприємства накладаються штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.

І такі випадки не поодинокі. Тому звертаємо увагу на те що категорія продукції має визначатися вірно. Отже, згідно з алгоритмом складання декларації з «акцизу» у рядку А17 зазначається сума податкових зобов’язань з введених підакцизних товарів, яка підлягає поділу на відповідні категорії алкогольних напоїв, а саме:

  • А17.1 – лікеро-горілчана продукція;
  • А17.2 – виноробна продукція;
  • А17.3 – пиво.

Крім того, аналізуючи декларації з акцизного податку часто стикаємося з тим, що платником, по-перше, неправильно визначається період для отримання права на застосування звільнення від оподаткування акцизним податком операції з експорту (вивезення за митну територію України) підакцизних товарів. При заповненні акцизної декларації у графі 10 додатка 4 зазначається сума, що не підлягає оподаткуванню, ґрунтуючись на даних оформленої митної декларації, але без фактичного вивезення товарів за межі митної території України, що є хибним. Адже право на застосування звільнення від оподаткування за пп.213.2.1. ст. 213 ПКУ експортованих підакцизних товарів виникає винятково у разі її фактичного вивезення за межі митної території України.

газета Приватний підприємець

Трапляються прикрі інциденти, коли після втрати підакцизного товару платником помилково не нараховується акцизний податок через хибне визначення обставин втрати як форс-мажорних, які насправді такими не є. Натомість, п. 216.3ст. 216 ПКУ визначено, що у разі виникнення форс-мажорних умов, що призвели до втрати підакцизних товарів, для звільнення від оподаткування платникам слід отримати відповідний висновок Торгово-промислової палати про дію таких обставин.

Іншою помилкою, яка, до речі, може призвести до візиту податкової для проведення перевірки, є невідповідність даних щодо реалізації підакцизних товарів, зазначених у Звітах про обсяги виробництва або придбання та реалізації підакцизних товарів, зокрема, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, інформації зазначеній в акцизній декларації.

Також платниками в уточнюючих акцизних деклараціях, а саме 8-му додатку, помилково не визначається пеня за недоплату грошового зобов’язання при самостійному донарахуванні податку, яка визначена пп.129.1.3 ст. 129 ПКУ. У такому разі пеня буде донарахована за результатами камеральної перевірки. Крім того, до посадових осіб можуть застосовуватись адмінвідповідальність за порушення порядку ведення податкового обліку.

Наприкінці, варто нагадати, що виробникам тютюнових виробів, платникам акцизного податку, слід пам’ятати про те, що при ввезенні на митну територію України обладнання для підготовки або обробки тютюну його обов’язково необхідно зареєструвати. В іншому випадку ст. 17 Закону України від 19.12.95р. №481/95-ВР передбачений штраф у розмірі 150 тис гривень.

Тож закликаємо бізнес до уважності та сумлінності під час сплати акцизного податку, адже пильність та недопущення помилок убезпечує від зайвих витрат та непотрібних хвилювань.

Начальник Одеського управління
Офісу ВПП ДПС Вікторія ТАЛПА

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3263

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне