28.11.2019

Дубілет анонсував електронний перепис населення у 2019 році

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет анонсував проведення електронного перепису населення вже в 2019 році.

"Наразі уряд робить генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) - і більшість міністерств сказали, що не можуть очікувати кінця наступного року. Тому ми вирішили провести так званий електронний перепис", - написав Дубілет у Тelegram-каналі в четвер.

Кабмін планує здійснити перепис разом із фахівцями з математики і соціології. Алгоритм намічено наступний: 1)збір анонімної інформації у мобільних операторів про кількість користувачів і їхнє місцеперебування; 2)збір даних із реєстрів про дітей (ЗАГС) і пенсіонерів (Пенсійний фонд); 3)"калібруючі" соціологічні опитування - уточнення, скільки sim-карт припадає в середньому на українця в різних групах; 4) використання цих даних у математичній моделі.

"Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування", - вважає міністр.

При цьому Дубілет зазначив, що, крім загальної інформації, міністерства і держоргани мають потребу в більш спеціалізованих даних, таких як склад сім'ї, національність тощо.

"Звісно, цей метод не дає відповідей на більш спеціалізовані запитання. Однак я вважаю, що для них, коли вони виникнуть, можна придумати точкові й дешевші способи дослідження. Можна проводити соціологічні опитування, роботу з електронними реєстрами або знайти інші незвичайні джерела", - зазначив Дубілет.

За його словами, держбюджет на 2020 рік передбачає видатки на перепис у 1,4 млрд грн, тоді як раніше планувалося закласти 3,4 млрд грн.

"А якщо все піде як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще 1 млрд грн", - додав він.

Раніше про можливість проведення запланованого на 2020 рік перепису населення за допомогою онлайн-інструментів заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Наразі шукаємо можливість провести перепис максимально з урахуванням онлайн-інструментів, тобто стимулювати людей заповнювати інформацію про себе в онлайні", - сказав прем'єр.

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками