07.02.2020

Касові апарати та нелегальна торгівля: ці та інші питання обговорили на Коордраді

31 січня відбулась п’ята Координаційна рада з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва, участь у якій беруть представники МЕРТ, Мінфіну, Державної податкової служби, інших державних органів, представники об’єднань малого та мікробізнесу.

Перш за все, говорили про стан підготовки підзаконних актів для запровадження програмних РРО.

Норми законів в частині оприлюднення затверджених документів не виконані, що впливає на подальшу роботу із впровадження даного продукту.

Домовились, що Міністерство фінансів України підготує план-графік реалізації проекту на наступну Коордраду, щоб оцінити – чи встигають служби до повноцінного запуску е-РРО до 19 квітня, чи ні. Були пропозиції проголосувати за відтермінування вказаного строку у зв’язку з тим, що до сих пір не затверджені необхідні нормативні документи (строк був до 19 січня).

Із представником Міністерства цифрової трансформації говорили про покриття України інтернетом. Було зазначено, що для роботи пост-терміналів вистачає 2 G, але, дійсно, на мапі є білі плями, де й цього рівня покриття немає.

Щодо базових цифрових навичок: Міністерство запустило платформу із навчальними курсами, де є курс з базової цифрової грамотності. Якщо його буде недостатньо, пообіцяли додати навчальні матеріали. Домовились, що представник Мінцифри візьме участь у тестуванні цифрових РРО та зробить висновки, які потрібні компетенції, щоб користуватися цифровим РРО та чи треба готувати окремий навчальний курс.

Представник Державної податкової служби сповістив, що доопрацьоване програмне забезпечення вже доступне для завантаження та тестування. Зареєстровано 2626 бажаючих, серед яких є і члени Коордради. 817 осіб будуть тестувати ПО для iOS та 1869 – Android. На наступне засідання учасники нададуть інформацію Коордраді щодо функціоналу програмного продукту, його переваг та недоліків.

Приділили увагу і питанню нелегальної торгівлі, штрафи за ведення якої набагато нижчі, ніж будь-які штрафи у зареєстрованих підприємців.

Лідія Кривенко, голова Союзу підприємців «НІКА» (м. Запоріжжя), передала головуючому цілу пачку фотографій із порушеннями законодавства щодо торгівлі та зауважила, що 7 років тому підприємці, які торгують підакцизними товарами, встановили касові апарати, але до сих пір є проблеми: «Все навантаження перекладається на законослухняних підприємців. І ніхто не бореться із стихійною торгівлею. Спочатку потрібно розібратися з тими, хто працює незаконно, з проблемними питаннями на митниці, боротися із корупцією».

Представники бізнес-об’єднань МСБ вкотре підняли питання недоцільності введення тотальної фіскалізації. Фінансово-економічні розрахунки впровадження фіскалізації з 2021 року не робились, прямий вплив відсутній, а опосередкований не рахувався. Чекаємо на розрахунки та будемо продовжувати дискусію на наступній зустрічі.

Роберт Зелді, заступник голови митної служби, звернув увагу, що зміни на митниці – це не швидкий процес. Почалися перші конкурси по двом митницям. Налаштовуються сканери на західному кордоні. До сих пір проблемами є: «1) вічна історія «піджаків» (ввіз до 500 євро); 2) «бензиновий туризм» (Білорусь, Росія); 3) міжнародні перевізники везуть товар на адреси невстановлених громадян». Він виступив за фіскалізацію, бо, на його думку, «те, що йде нелегально через кордон, реалізується МСБ». Виступ визвав жваву дискусію.

Дмитро Романович, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, запропонував наступну Координаційну раду розпочати з питань митниці.

Вирішили, що питання щодо законопроектів № 2711, № 2683, № 2644, щодо реформи митниці, оновленого трудового законодавства, стихійної торгівлі будуть розглянуті на наступній Коордраді 24 лютого 2020 року.

Автор: ГАННА СТРИКУН

Джерело