Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




15.05.2020

Нові вимоги до роботи стоматологів

З 11 травня Кабінет Міністрів України послабив карантинні заходи запроваджені у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та дозволив працювати стоматологічним клінікам та кабінетам.

- проводити температурний скринінг персоналу перед початком роботи;

- не допускати працівників з температурою тіла понад 37,2 С;

- інтервал між прийомом пацієнтів має бути не менше 15 хвилин, для того, щоб встигнути провести дезінфекцію та провітрювання приміщення;

- в клініках мають витримуватися стандартні заходи безпеки: гігієна рук, використання заходів індивідуального захисту, стерилізації, дезінфекції;

- пацієнти не мають контактувати один з одним;

- потрібно проводити опитування пацієнтів за день до прийому та перед прийомом щодо наявності ознак респіраторних захворювань та контакту з хворими особами; якщо такі ознаки наявні – прийом має відкладатися.

- очікування пацієнтами черги має відбуватися ззовні приміщення з дотриманням принципів соціального дистанціювання (1,5 м);

- у клініці мають бути організовані місця для обробки рук пацієнтів спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів;

- слід використовувати техніки екстра оральних рентгенограм зубів;

- мінімізувати або уникати маніпуляції, що продукують утворення крапель або аерозолів, мінімізувати використання стоматологічного пустера, повітряно-абразивної обробки, турбінного наконечника та надавати пріоритет використанню ручного інструментарію.

Окрім того, потрібно дотримуватися профілактичних заходів відповідно до Стандартів медичної допомоги «COVID-19», затверджених наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722 (зі змінами).

За порушення правил та вимог – штраф 34 000 гривень

За порушення правил, залежно від наслідків, передбачено адміністративну відповідальність – ст. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення правил щодо карантину людей) у розмірі штрафу від 17 000 до 34 000 грн для громадян, від 34 000 до 170 000 грн – на посадових осіб.

Окрім того, передбачена і кримінальна відповідальність за ст. 325 Кримінального кодексу України (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням): якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, - штраф від 1000 до 3000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк; якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

* Діяльність стоматологічних клінік з 11 травня регламентуються постановою Кабінету Міністрів України від 4 травня 2020 р. № 343 та змінами до постанови від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”. Стоматологічні клініки мають дотримуватися протиепідемічні заходів, передбачених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 № 19.

Александр Гришаков

Юрист, адвокат, управляющий партнер Юридической компании "Grishakov Law Company"

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 7703

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне