Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




01.10.2021

Інтерв'ю заступника начальника Головного управління ДПС у Сумській області Юрія МЕЛЬНИКА «Про актуальні питання щодо реєстраційного номеру облікової картки платника податків»

Юрій МЕЛЬНИК: реєстраційний номер облікової картки платника податків крім податкової системи супроводжує людину в багатьох сферах діяльності, які передбачають соціальні, економічні та трудові відносини

Щоб мати чітку картину щодо правильності нарахування, своєчасності і повноти сплати податків, нарахування фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, було передбачено створення Державного реєстру фізичних осіб (ДРФО) – централізованої бази даних.

В цій базі даних накопичується інформація про доходи фізичних осіб та суми сплачених ними податків. Таким чином, з метою ідентифікації платників податків, на кожну фізичну особу відкривається облікова картка платника податків, яка має свій номер, що складається із комбінації 10 цифр. До облікової картки вносяться дані про особу, взяті з її паспорту, а саме: прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; місце народження, місце проживання.

          Про актуальні питання отримання реєстраційного номера облікової картки платника в інтерв'ю для засобів масової інформації Сумщини розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Сумській області Юрій МЕЛЬНИК.

 Навіщо взагалі потрібен реєстраційний номер облікової картки платника податків?

З одного боку, РНОКПП (ІПН) полегшує діяльність податкової служби, з іншого боку, він корисний і самим громадянам. Крім податкової системи, РНОКПП (ІПН) супроводжує людину в багатьох сферах діяльності, які передбачають соціальні, економічні та трудові відносини.

Наприклад, він прискорює прийняття рішень по різним соціальним виплатам. Теоретично, можна взагалі не звертатися в податкову за реєстрацією себе, як платника податків, але без РНОКПП (ІПН) Ви не зможете придбати житло, отримати кредит або будь-які пільги, в тому числі, і виплати, чи то державна допомога, зарплата або пенсія.

РНОКПП (ІПН) точно знадобиться Вам в наступних випадках:

  • при влаштуванні на роботу, так як Ваш новий роботодавець буде перераховувати в бюджет, крім своїх податків, ще й податки за Вас,
  • якщо Ви приватний підприємець, саме по РНОКПП (ІПН) податкова ідентифікує Ваші платежі;
  • при відкритті рахунків в банку або оформленні кредиту, так як банку необхідно сплачувати податки, пов'язані з Вашими транзакціями;
  • при купівлі/продажу дорогих матеріальних цінностей(нерухомість, автомобіль і т. д.);
  • в будь-яких інших фінансових операціях, які пов'язані зі сплатою податків;
  • при оформленні соціальних виплат.

 Яким чином  можна отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків?

Громадянам, які не зареєстровані у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків потрібно подати до територіального органу Державної податкової служби Облікову картку платника податків за ф. 1ДР. При цьому особи повинні мати при собі паспорт громадянина України. А за малолітніх осіб (до 14 років) таку картку заповнює один з батьків (опікун, усиновитель) згідно Свідоцтва про народження дитини та паспорта одного з батьків (опікуна, усиновителя) та подає ксерокопії усіх документів.

 Чи може законний представник або уповноважена особа отримати реєстраційний номер облікової картки на малолітню (до 14 років) особу?

Подати відповідному контролюючому органу Облікову картку за встановленою формою (№ 1ДР), яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та отримати документ, що засвідчує реєстрацію малолітньої особи у Державному реєстрі, може один із батьків (опікун, усиновитель або піклувальник)  за наявності свідоцтва про народження дитини, документа, що посвідчує особу такого представника та ксерокопії усіх документів.

 Чи обов’язково отримувати реєстраційний номер облікової картки неповнолітнім особам, які не отримують доходів та не мають обов’язку щодо сплати податків?

Якщо фізична особа не має обов’язків щодо сплати податків, не отримує доходів, що підлягають оподаткуванню, та не підпадає під визначення платника податків, то немає підстав для включення відомостей про неї до Державного реєстру.

Податковим кодексом України не передбачена обов’язкова реєстрація громадян у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків ні з моменту їх народження, ні з настанням певного віку.

 В який термін видається документ, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, у разі його втрати?

Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, надається фізичній особі, її законному представнику при зверненні до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи протягом 3х робочих днів.

Фізичні особи - громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, отримання доходів, місцезнаходження іншого об’єкта оподаткування, можуть звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до 5 робочих днів.

Які документи потрібно подати при відмові від реєстраційного номера облікової картки платника податків?

 Фізична особа, яка раніше не подавала Облікової картки і відомості про яку не включено до Державного реєстру та яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зобов’язана особисто подати відповідному контролюючому органу згідно  Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 29090.2017 № 822  (№ 1П додаток 8), яке є водночас заявою для обліку в окремому реєстрі Державного реєстру. Також необхідно пред’явити паспорт громадянина України та надати його ксерокопію.

 Який порядок отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків?

 Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася Облікова картка та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника подати відповідному контролюючому органу Облікову картку фізичної особи - платника податків за відповідною формою, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство та надати його ксерокопію.

Для заповнення Облікової картки використовуються дані документа, що посвідчує особу.

При зверненні представника фізичної особи, яка потребує податковий номер (за нотаріальною довіреністю), представнику потрібно мати:

  • копію паспортного документу фізичної особи, якій потрібен податковий номер, завірений нотаріально (для іноземців - переклад паспортного документу, який надає право в’їзду або виїзду з держави і визнається Україною та ксерокопію такого перекладу),
  • паспорт громадянина України – довіреної особи (оригінал),
  • ксерокопія цього паспорту (нотаріально завіряти не потрібно),
  • оригінал довіреності (для іноземців – переклад довіреності, завірений нотаріально та його ксерокопію), при цьому хочу акцентувати, що довіреність повинна містити такий пункт:

«НАДАЮ ПРАВО ПОДАТИ ЗАЯВУ НА ПРОВЕДЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ  У ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ ТА ОТРИМАТИ КАРТКУ ПЛАТНИКА ПОДАТКІВ З РЕЄСТРАЦІЙНИМ НОМЕРОМ ОБЛІКОВОЇ КАРТКИ ПЛАТНИКА ПОДАТКІВ» - ЯКЩО ПОДАТКОВИЙ НОМЕР ВІДСУТНІЙ.

 Які є підстави для відмови у видачі реєстраційного номера?

 Відмова можлива тільки, якщо подані дані містили в собі помилки або неточності.

Іноземці та особи без громадянства отримують документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, у контролюючих органах, зазначених у пункті 8 розділу III Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

 Які дії платника щодо відновлення загубленої (пошкодженої) картки платника податків РНОКПП (ІПН)

 Щоб відновити втрачену або пошкоджену картку платника податків, потрібно звернутися до найближчої податкової за місцем реєстрації або за місцем отримання доходів і написати заяву за встановленою формою. За наявності документа, що посвідчує особу та ксерокопії цього документа.

Як правило, картку можна отримати в день звернення, але в деяких випадках, якщо вказати неправильні дані, отримання цього документа може зайняти до 10 днів.

 Коли реєстраційний номер втрачає актуальність?

 Після смерті платника податків реєстраційний номер втрачає актуальність і не може бути присвоєний комусь іншому.

 ДОВІДКОВО:

Додаткову інформацію по вищезазначених питаннях можна отримати за посиланням: https://tax.gov.ua/fizichnim-osobam/otrimannya-reestratsiynogo-/

Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 29090.2017 № 822 за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1306-17#Text

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 729

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне