Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




22.11.2023

Працівники у ФОП на спрощеній системі оподаткування

ФОП на єдиному податку (крім першої групи) можуть наймати працівників. ФОП на другій групі має обмеження — до 10 працівників. Третя група єдиного податку може приймати необмежену кількість працівників.

Дані про співробітника треба занести до картки ФОП.

До податкової необхідно надіслати F30010 повідомлення про прийняття співробітника. До виходу працівника на роботу це повідомлення вже має бути прийняте податковою. Наприклад, працівник приступає до роботи п'ятого числа — повідомлення про прийняття працівника необхідно надіслати до податкової не пізніше ніж четвертого числа.

Назва посади робітника повинна відповідати назві, що вказана у Класифікаторі професій.

Заробітна плата має виплачуватись працівнику регулярно, не рідше 2 разів на місяць, а проміжок між виплатами не більше 16 календарних днів (ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95- ВР). При виплаті заробітної плати підприємець зобов'язаний нараховувати єдиний соціальний внесок, а також утримувати із заробітної плати податок на доходи фізичної особи (далі — ПДФО) та військовий збір. ПДФО, ЄСВ та військовий збір нараховуються при виплаті авансу (за першу половину місяця) та заробітної плати (за другу половину місяця).

Податки із заробітної плати:

Військовий збір — 1,5%;

ПДФО — 18%;

ЄСВ — 22% (ч. 5 ст. 8 ЗУ «Про ЄСВ»).

ЄСВ потрібно сплачувати у день виплати зарплати, ПДФО та ВЗ можна сплатити протягом трьох банківських днів з дати виплати.

ЄСВ нараховується на зарплату та сплачується за рахунок роботодавця, ПДФО та ВЗ вираховуються із зарплати.

Розрахунок податків із мінімальної заробітної плати (у 2023 році) виглядає наступним чином:

Нарахована заробітна плата = 6700 грн.

ПДФО: 6700 грн. * 18% = 1206,00 грн.

Військовий збір: 6700 грн. * 1,5% = 100,50 грн.

ЄСВ: 6700 грн. * 22% = 1474 грн.

Зарплата до виплати працівнику («на руки»): 6700 грн. – 1206,00 грн. – 100,50 грн. = 5393,50 грн.

Якщо робітник працює неповний місяць — зарплата нараховується пропорційно відпрацьованому часу (тобто, оклад ділиться на кількість робочих днів у місяці та отримана зарплата за день множиться на кількість відпрацьованих днів).

За неповні місяці роботи (у місяць прийому або у місяць звільнення) ЄСВ розраховується пропорційно нарахованій зарплаті. У повний місяць роботи, незалежно від розміру нарахованої зарплати, ЄСВ розраховується як 22% нарахованої зарплати, але, не може бути менше ніж мінімальний розмір (22% від мінімальної зарплати).

Крім цього, ФОП повинен вести кадрову документацію (навіть якщо у ФОП лише один працівник): накази про приймання, звільнення, відпустку тощо, вести облікові картки працівників, мати штатний розпис, табелі обліку робочого часу

Кодекс Законів про Працю не забороняє укладати договір в усній формі (тоді достатньо письмової заяви від працівника та наказу про приймання на роботу). Але, питання щодо практичної можливості використання усної форми трудового договору не узгоджене. Крім цього, у статті 24 КЗпП вказано, що трудовий договір обов'язково повинен бути у письмовій формі, якщо він укладається з фізичною особою. Тому, рекомендуємо укладати трудовий договір у письмовій формі.

Звичайна норма тривалості робочого часу складає 40-годинний робочий тиждень. Все що більше вже вважатимуться понаднормовими та понаднормові години повинні оплачуватися у подвійному розмірі.

Також, працівник має право на щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарних дні.

Звітність за найманих працівників підприємцем здається щокварталу протягом 40 календарних днів наступних за звітним періодом.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1988

Новий номер!

  • З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне