Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




29.11.2023

Гарантійна заміна товару пов'язаній особі: які податкові наслідки для резидента?

Товариство здійснює продаж продукції власного виготовлення ПОВ’ЯЗАНІЙ ОСОБІ – резиденту Іспанії. Заявник та нерезидент входять до складу міжнародної групи компаній. В травні 2022 року на виконання своїх ГАРАНТІЙНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ товариство БЕЗКОШТОВНО відвантажило нерезиденту продукцію на заміну тієї, що виявилася неякісною. При цьому, відповідно до наданої інформації, бракований товар не підлягає поверненню. Операції з нерезидентом підпадають під визначення КОНТРОЛЬОВАНИХ. При цьому, в ході підготовки трансфертної документації було встановлено невідповідність операцій з нерезидентом принципу «витягнутої руки». Які податкові наслідки чекають товариство?

Позиція ДПС:

У разі здійснення платником податку заміни товару неналежної якості в період гарантійного строку, за умови ПОВЕРНЕННЯ продавцю бракованого товару, податкові наслідки з ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК щодо такої безоплатної передачі товару для виконання гарантійних зобов’язань для такого платника податку не наступають. Таким чином, у разі якщо при заміні товару неналежної якості бракований товар не повертається продавцю, то операція з надання товару на заміну бракованого з метою оподаткування вже розглядається як окрема операція з надання товарів на безоплатній основі.

У разі якщо юридична особа-резидент здійснює операції з надання товарів на БЕЗОПЛАТНІЙ ОСНОВІ нерезиденту України, то така операція оподатковується, виходячи з розрахунку, наведеному у п.п. 141.4.2 ст. 141 ПКУ, та сплачується (податок на доходи нерезидентів) резидентом під час такого надання, якщо інше не передбачено положеннями міжнародного договору з країною резиденції особи, на користь якої здійснюється виплата.

Операція із безкоштовного відвантаження нерезиденту – пов’язаній особі продукції чи комплектуючих має вплив на об’єкт оподаткування податком на прибуток та у разі досягнення вартісного критерію є КОНТРОЛЬОВАНОЮ.

Операція із безкоштовного відвантаження нерезиденту – пов’язаній особі продукції чи комплектуючих є доходом нерезидента, який прирівняний до ДИВІДЕНДІВ, та підлягає відображенню у рядку 32 додатка ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

У разі якщо нерезидент сплачує податок на прибуток із суми безповоротної допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), то платник податку-резидент України НЕ ЗБІЛЬШУЄ фінансовий результат до оподаткування на суму такої безповоротної допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) відповідно до вимог п.п. 140.5.10 ст. 140 ПКУ.

Докладніше тут ІПК від 25.09.2023 р. №3157/ІПК/99-00-21-02-02-06

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 370

Новий номер!

  • З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне