Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




23.01.2024

ДПС не перестає дивувати новинами. Цього разу новації стосуються заповнення та подання Додатку 1 по ЄСВ

Тож чи обов’язковим є для усіх ФОП при подачі річної Податкової декларації платника єдиного податку - фiзичної особи - пiдприємця заповнення звіту з єдиного внеску – Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску»?

Загальні правила наступні

Точно можуть НЕ ПОДАВАТИ Додаток 1 з ЄСВ ФОПи, які згідно із законом мали право протягом усього 2023 року не сплачували ЄСВ, бо вони

  • є пенсіонерами із початку року
  • належать до категорії осіб з інвалідністю
  • одночасно є найманими працівниками та мають основне місце роботи і за них роботодавець в усі місяці 2023 року сплачував ЄСВ в розмірі, що не менше мінімального—>до речі, можна перевірити нарахування по ЄСВ роботодавцем, замовивши довідку ОК-7.

А от що робити тим, хто самостійно прийняв рішення не сплачувати ЄСВ за себе протягом усього 2023 року, користуючись "воєнною пільгою" щодо сплати ЄСВ?

Для таких ФОП рекомендації були все ж ПОДАВАТИ Додаток 1, вказуючи «0» у графах 2 та 4, у графі 3 залишаючи «22%».

Логіка у тому, що подання Додатку 1 по ЄСВ з нулями буде підтвердженням, що ФОП дійсно прийняв рішення скористатися законною можливістю не платити ЄСВ.

А що маємо на сьогодні?

На запитання: «Чи заповнюють та подають Додаток ЄСВ 1 по єдиному внеску у складі податкової декларації за 2023 рік платники, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок?», 

«найсвіжіша» відповідь від податківців розміщена у ЗІР така

Мають право не заповнювати та не подавати Додаток ЄСВ 1 у складі податкової декларації платники, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок протягом звітного періоду.

️Нагадаємо, що згідно діючих законодавчих норм, таке право мають усі ФОП з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану.

️Тож якій із рекомендацій від ДПС тепер слідувати, кожному вирішувати самостійно.

️‼️Для тих, хто подає Додаток 1, зверніть увагу, на можливі санкції щодо яких наголошують податківці

️До платників єдиного внеску, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення визначені чинним законодавством.

Податки фіз осіб та ФОП

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2611

Новий номер!

  • З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне