07.02.2024

ЄДИНИЙ ПОДАТОК: запитання – відповіді

Як ФОП – платники ЄП (першої і другої груп), які мали право не сплачувати ЄП заповнюють розділи ІІ та ІІІ податкової декларації платника ЄП за 2023 рік в частині щомісячних авансових внесків у разі їх несплати?

У графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділах ІІ або ІІІ річної Декларації за 2023 рік не зазначається інформація в частині показників щомісячних авансових внесків з єдиного податку (у разі подання Декларації на паперових носіях графи прокреслюються, в електронному вигляді – не заповнюються).

При цьому платники єдиного податку першої і другої груп, які сплачували єдиний податок (не скористалися правом не сплачувати єдиний податок), та ті яким необхідно було сплачувати авансові внески з єдиного податку, але не сплачували їх, зобов’язані відобразити суми таких сплачених/несплачених авансових внесків у графах «І квартал», «ІІ квартал», «ІІІ квартал» і «IV квартал» розділів ІІ або ІІІ річної Декларації за 2023 рік.

Чи має право ФОП – платник ЄП здійснювати господарську діяльність із СГ, які зареєстровані на тимчасово окупованій території в т. ч. Автономної Республіки Крим та міста Севастополя?

Громадянам України, які зареєстровані ФОП місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється здійснювати підприємницьку діяльність виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України. Правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним.

Яку ставку ЄП застосовує ЮО – платник ЄП третьої групи, яка застосовувала ставку ЄП у розмірі 3 відс., після анулювання контролюючим органом реєстрації платника ПДВ в останні дні кварталу, якщо заява про зміну ставки ЄП подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу?

Юридична особа – платник єдиного податку третьої групи, якій контролюючим органом анульовано реєстрацію платника ПДВ в останні дні кварталу, буде перебувати на спрощеній системі оподаткування та застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 3 відс. протягом такого кварталу та наступного кварталу, в якому, у визначені ПКУ строки, нею буде подано заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відс. або заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування.

Чи має право підприємець – платник єдиного податку здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?

ФОП – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті