Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




12.03.2024

НБУ обмежить карткові перекази між фізособами для боротьби з нелегальним бізнесом

Як ми вже розповідали, що глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував плани уряду щодо збільшення надходжень до бюджету шляхом змін у податковій сфері. Запитали у нардепа і про наміри Національного банку обмежити перекази, зокрема карткових p2p-переказів між фізичними особами. «Таку позицію представники Національного банку висловили під час доповіді на засіданні нашого комітету. Зараз вони готують законопроєкт з відповідними пропозиціями», - відповів нардеп.

Водночас він пояснив, що обмеження не стосуватимуться 99% безготівкових операцій, які здійснюються кожним із нас щодня. Йдеться лише про певні аномальні операції, які використовуються торговцями наркотиками, нелегальними спиртом та тютюном, а також представниками нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності.

«Це великі злочинні «бізнеси», які намагаються залучити до своїх схем багатьох фізичних осіб. Ще раз наголошу: 99% безготівкових операцій населення є типовими. Але, напевно, нетиповою є операція, коли пенсіонер на свою картку збирає гроші від 100 незнайомих йому людей. На жаргоні злочинців це називається «дропер», коли пенсіонер віддає свою картку мов би «в оренду» і за невеличкий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні. Таким ось операціям Національний банк і пропонує протидіяти. Система безготівкових розрахунків не може використовуватися для злочинної діяльності, це очевидно. Тому позиція Нацбанку для мене є абсолютно зрозумілою», - каже Гетманцев.

За його словами, аномалія вимагає пояснень. Це ж у жодному разі не означає, що людина не може користуватися послугами банків. Якщо пояснить, звідкіля і за що ці кошти, то й рахунок розблокують, до людини жодних питань не буде - впевнений нардеп.

Щодо фінансового моніторингу з боку банків, то, на думку Гетманцева, той не заважає зловмисникам розраховуватися за сумнівні операції та злочинні дії. «Пам'ятаєте, торік були позбавлені ліцензій 2 банки - «Конкорд» і «Айбокс», - що займалися злочинною діяльністю з відмивання коштів від грального бізнесу. Їхній приклад демонструє, що тих норм, які існують, мабуть, недостатньо. Тож пропоную дочекатися конкретних пропозицій та розроблених механізмів від НБУ. Потім обговоримо це публічно. І запевняю: на засіданні фінансового комітету парламенту ми ухвалимо зважене комплексне рішення», - каже політик.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1690

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне