Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




20.05.2024

Призов під час мобілізації та військовий облік – що КМУ доручив роботодавцям

Кабінет Міністрів України постановою від 16 травня 2024 р. № 560 затвердив Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період. А постановою від 16.05.2024 р. № 563 уряд вніс зміни до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Порядок №560 визначає, зокрема залучення підприємств, установ та організацій (тобто роботодавців - юридичних осіб) до проведення призову під час мобілізації. Також у Порядку бачимо норми про процедуру оповіщення військовозобов'язаних та резервістів.

Так, керівники підприємств, установ, організацій після отриманням розпорядження керівника держадміністрації або ТЦК про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов'язаних зобов'язані видати наказ про проведення оповіщення резервістів та військовозобов'язаних.

Крім того керівники юросіб-роботодавців:

- організовують через відповідальних осіб здійснення оповіщення у робочий час працівників шляхом вручення повісток під їх особистий підпис;

- здійснюють на підприємстві (в установі, організації) інформаційне забезпечення призову резервістів та військовозобов'язаних на військову службу під час мобілізації;

- повідомляють письмово у триденний строк ТЦК про результати оповіщення та виконання резервістами та військовозобов'язаними вимог законодавства;

- забезпечують прибуття резервістів та військовозобов'язаних шляхом їх перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору ТЦК або військових частин чи звільнення їх від виконання обов'язків з урахуванням часу, необхідного для прибуття до ТЦК, та у разі потреби часу на зворотній шлях;

- невідкладно інформують відповідний ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.

Також керівники підприємств, установ, організацій на підставі розпорядження голови держадміністрації (військової адміністрації) або керівника ТЦК видають накази про призначення осіб до складу груп оповіщення та забезпечують їх участь у заходах оповіщення.

Надалі за місцем роботи або навчання резервісти та військовозобов'язані можуть бути оповіщені про виклик до ТЦК:

  • представниками підприємства (установи, організації), на (у) якому (якій) він працює;
  • представниками закладу освіти, у якому він навчається;
  • представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • групами оповіщення, до складу яких можуть включатися представники районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій), підприємства (установи, організації), територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та поліцейські.

Повістки для оповіщення представниками підприємств, установ, організацій доставляються їхнім керівникам разом із розпорядженням керівника ТЦК про проведення заходів оповіщення резервістів та військовозобов'язаних.

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов'язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у ТЦК, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного ТЦК подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку №560.

Про прийняте комісією ТЦК рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв'язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов'язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки.

Своєю чергою, Постанова № 563, яка внесла зміни до Порядку №1487, передбачає наступне. Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Уточнили, що щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1992

Новий номер!

  • ФОП ліквідується: що з ПРРО?
  • Зміна ставки єдиного податку: що з ПДВ?
  • Дії платника єдиного податку 4-ї групи в разі переходу до 3-ї групи

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне