Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




20.03.2019

Значення екологічної відповідальності та отримання дозвільних документів в бізнес-сфері

В Україні відбувається реформування екологічної національної політики та права. Рушійним механізмом змін стають євроінтеграційні процеси, вдосконалення законодавчої бази, популяризація екотенденцій. Для ефективного впровадження нововведень необхідно практикувати ознайомлення з правовими засадами ековідповідальності, вимогами, критеріями перевірки. З ростом тиску господарської, іншої економічної діяльності на довкілля вимоги щодо виконання екологічних норм, в тому числі суб’єктами господарської діяльності, з кожним роком стають все більш жорсткими.

Значення екологічної відповідальності в бізнес-сфері

Поняття трактують як обов’язок (дії), ціль яких – зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, покращення його стану без зобов’язання перед законом. Сьогодні чіткого визначення сутності екологічної відповідальності немає. Представники різних еконапрямків інтерпретують його по-різному, але всі згодні з тим, що її запровадження стає стратегічним рішенням для стабільного та ефективного розвитку компанії, налагодження гармонійних відносин між організаціями та владою, збільшення конкурентоспроможності, формування позитивної ділової репутації.

Підхід передбачає:

  • впровадження програм захисту навколишнього середовища;
  • розповсюдження норм, систем екологічної сертифікації товарів, технологій з мінімальним негативним впливом;
  • повторні використання, утилізацію відходів;
  • економне споживання природних ресурсів;
  • організацію безпечних транспортних перевезень.

Важливо розуміти! Захист навколишнього середовища повинен позиціюватись як конкурентна перевага, а не додаткова відповідальність.

Для законної і повноцінної діяльності в бізнес-сфері суб’єкти господарювання, діяльність яких регулюється законом «Про оцінку впливу на довкілля», повинні оцінити рівень шкоди природі, провести маркування продукції чи інші процедури з урахуванням сфери роботи (подання декларації про відходи, отримання дозволу на поводження з ними, викиди забруднюючих речовин, реалізацію робіт на землях водного фонду, спеціального дозволу, ліцензії та ін.).

Важливо пам’ятати! Правильно оформлена екологiчна документацiя – запорука успішного бізнесу в рамках закону. Спеціалізовані компанії допомагають швидко розробити, оформити необхідні папери, узгодити з уповноваженими органами державного нагляду та контролю, здійснюють супровід організацій.

Базові екологічні вимоги

Закон «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» нараховує більш ніж 150 паперів, що стосуються екологічної сфери. Їх класифікують на кілька груп:

  • загального характеру (дозвіл на проведення будівельних робіт, висновок з оцінки впливу на довкілля);
  • санітарно-епідеміологічні (дозволи на проведення експериментальних, вимірювальних та інших видів робіт, висновки експертиз);
  • ветеринарні (свідоцтва, дозволи, сертифікати на ввезення в країну тварин чи проведення наукових експериментів);
  • земельні (висновок експертизи землевпорядної документації, рішення про продаж земель державної, комунальної власності та ін..).

Також спеціальний дозвіл потрібен для ввезення чи вивезення рослин, використання природних, рослинних ресурсів, лісових, водних, рибних багатств, на ввіз незареєстрованих пестицидів, агрохімікатів, переміщення чи апробацію ГМО, на викиди забруднюючих речовин.

Здійснення господарської діяльності деякими підприємствами неможливе без оформлення документів екологічного характеру на стадії проектування, введення в експлуатацію, під час надання послуг, іноді потрібне їх оновлення чи отримання додаткових дозволів, оцінювання. З грудня 2018 року замість спеціальної експертизи була впроваджена європейська модель процедури оцінки впливу на довкілля. Суб’єкт господарювання може самостійно визначити, чи підпадає його перелік робіт, послуг під дію закону «Про оцінку впливу на довкілля» (ч. 2–3 ст. 3). При необхідності проведення ОВД знадобиться подати повідомлення про планову діяльність, підготувати звіт.

Источник: сайт ecoapu.com.ua

Количество просмотров: 886

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5