Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




17.02.2017

Чи готова влада до відкритого діалогу з малим та середнім бізнесом в Україні?

15 лютого прийнято вважати  днем Стрітення. Якщо вірити народним прикметам, цей день є вдалим для починань та нововведень.

Так сталося, що саме 15 лютого 2017 року підприємці звернулися до влади розпочати діалог з малим та середнім бізнесом.

Підприємці регіонів України  зібралися на відкритий діалог з владою щодо нововведень в питаннях трудового законодавства, штрафів та драконівських комунальних тарифів, РРО та інших проблем, які зараз переживає МСБ України.

Нагадаємо, до всеукраїнської акції «Нас дістало!» долучилися Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Нетішин, Тернопіль, Харків, Черкаси, Чернігів та інші українські міста. Організаторам акції вдалось зібрати чимало підприємців, які не хочуть миритися з новими  законодавчими правилами  для малого та середнього бізнесу.

Представники громадських організацій, профспілок, підприємці міста та всієї Чернігівської області вийшли на Алею Героїв, щоб висловити невдоволення існуючою ситуацією в малому та середньому бізнесі. Людей обурює те, що зростання мінімальної заробітної плати до 3200 гривень призвело до різкого збільшення податкового навантаження на підприємців, драконівські штрафи за порушення законодавства про працю – максимальна сума 320 тис. грн., зростання комунальних тарифів, ріст майже в шість разів вартості за нестандартне приєднання електроустановок до електричних мереж, зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Учасники акції вимагають знизити ставку єдиного податку для фізичних осіб – підприємців 2-ї групи до 10%, зменшити вартість оренди землі та розмір пайового внеску у створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста при інвестуванні будівництва нежитлових приміщень, а також ініціювати передачу локальних електричних мереж громади в обслуговування КП «Чернігівобленерго».

На площі перед будівлею Запорізької обласної державної адміністрації зібралося понад 500 представників малого та середнього бізнесу.

За словами голови Спілки підприємців «Ніка» Лідії Кривенко,  умовах сьогоднішніх змін, зростання тарифів, податкових зобов’язань, бізнес опинився в складному становищі і тому підприємці хочуть звернутися до міської, обласної та центральної влади, щоб знайти рішення проблеми.

“Сьогодні тут не тільки підприємці, а й аграрії, і прості запорожці, які також виявилися заручниками ситуації. Ми вже втомилися платити завищені суми за комунальні послуги, втомилися, коли пенсіонери отримують пенсію в 1 тис. грн, а повинні платити за квартиру близько 3 тис. грн, ми втомилися від грабіжницьких тарифів за електроенергію, податків. Так жити просто неможливо. Податки перевищують наші доходи. Від місцевої влади вимагатимемо, щоб знизили ставки єдиного податку, так як це зробили в багатьох містах України. Потрібно, щоб люди залишилися на своїх робочих місцях”, – підкреслила Лідія Кривенко.

Заступник голови Спілки підприємців «Ніка» Володимир Коляка підкреслив, що удар по малому і середньому бізнесу стався з введенням нових штрафів в 320 тис. грн за зарплати в конвертах і підвищенням мінімальної заробітної плати.

“Тепер виходить ми повинні або скорочувати людей або йти в тінь, але навіщо? Ми хочемо спокійно платити адекватні податки. Наші вимоги скоротити штрафи, прийняти закони, які сприятимуть розвитку малого і середнього бізнесу”, – підкреслив Володимир Коляка.

Присутні тримали в руках плакати з вимогами, скандували гасла, а після попрямували до будівлі Запорізької міської ради, щоб озвучити і там свої вимоги. За словами Лідії Кривенко, головні вимоги до місцевої влади: не підписувати рішення сесії Запорізької міської ради, прийнятих без урахування пропозицій Державної регуляторної служби України; припинити правозастосування рішення Запорізької міської ради від 25.08.2016 № 52 «Про затвердження Положення, що регулюють правовідносини функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності і об’єктів дрібнороздрібної торгівельної мережі на території м Запоріжжя» і вжити заходів щодо приведення порядку розміщення тимчасових споруд в Запоріжжі відповідно з чинним законодавством України; сприяти виконанню вимог Правил роздрібної торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами шляхом надання розпоряджень правоохоронних органів з приводу посилення контролю і негайного усунення даних порушень.

“Ми писали в регуляторну службу України з приводу рішення № 52, яке прийняла наша міська рада. Було виявлено дуже багато поправок, порушень Конституції. Ми хочемо, щоб будь-які проекти проходили таку регуляторну процедуру”, – підсумувала голова Союзу підприємців.

Варто зазначити, що до протестувальників ніхто з керівництва міської та обласної влади так і не вийшов. Підприємці підкреслили, що це була попереджувальна акція і влада повинна виходити на діалог з народом.

У Сумах з цього приводу було організовано Круглий стіл “БІЗНЕС ПІД КОНТРОЛЕМ” – чи можливо виконати вимоги законодавства про працю?” Круглий стіл зібрав близько 100 учасників, також в роботі заходу прийняв активну участь народний депутат від Сумщини Олександр Сугоняко. Відбулась гаряча дискусія з обговорення проблем сьогодення малого та середнього бізнесу.

Справжній екзамен витримала представниця Сумського обласного управління Держпраці, присутні просто засипали її питаннями, також перед підприємцями тримали екзамен представники інших контролюючих органів, присутні майже одноголосно підтримали проект резолюції з вимогами до ВРУ та КМУ, а також звернулись до місцевих депутатів (які теж приймали участь в заході) за підтримкою своїх вимог. Депутати СМР зобов’язались винести на наступному тижні на сесію СМР проект звернення до ВРУ та інших керівних структур Держави з вимогою прийняти проект ЗУ № 5711, та відкликати проект постанови про перевірки Держпраці, набувший широкого негативного резонансу серед представників бізнесу України. Також своє звернення оприлюднили підприємці, представники Сумського ГО “АвтоМайдан”, яке теж із підписами буде направлено по всіх інстанціях, а присутній на заході народний депутат  Олександр Сугоняко зобов’язався всіляко сприяти тому, аби вимоги резолюції були втілені в життя, а він свого слова завжди дотримується.

Більше 100 підприємців прийшли на акцію у Кривому Розі, щоб висловитися проти податків.

«Ми прийшли сюди, щоб висловити своє обурення української влади. Нинішнє керівництво країни, яке дорвалося до влади за часів Революції Гідності, створює нестерпні умови для підприємців. В Україні просто знищується малий та середній бізнес. Місцева влада Кривого Рогу теж не захищає малий бізнес, а навпаки, накладає додаткові вимоги, які неможливо виконати.

Люди змушені закривати бізнес і залишати робочі місця, щоб їхати на заробітки в інші країни. Людина сама повинна обирати місце роботи, а якщо рівень зарплати не влаштовує – кожен може звільнитися і знайти кращу роботу. Як можна платити штрафи, коли ти не отримуєш ніякого прибутку», – заявив Володимир Фомицький, глава «Ліги підприємців Кривого Рогу».

По завершенню акції підприємці підписували звернення на ім’я Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України і мера Кривого Рогу.

У зверненні криворіжці зажадали від представників влади:

внести зміни до законів, що регулюють відносини, пов’язані з веденням малого або середнього бізнесу,

в повному обсязі забезпечити відновлення фінансування для хворих, які страждають на онкологічні, серцево-судинними та іншими захворюваннями,

вжити заходів і не допустити нарахування та виплати зарплати, розмір якої перевищує 50 мінімальних зарплат,

відновити справедливу систему дотацій,

заборонити фіскальним і іншим контролюючим органам втручатися в господарську діяльність.

Близько сотні івано-франківців прийшли цього дня під стіни обласної держадміністрації на попереджувальну акцію представників малого і середнього бізнесу та громадян. Її організували підприємницькі громадські організації і профспілки.

За словами голови громадської організації «Комітет підприємців міста Івано-Франківська» Ігоря Метлюха, дві основні теми мітингу – тарифи і енергонезалежність.

 «Перше і головне – тарифи, платити такі тарифи просто неможливо. А так звані субсидії, ми вважаємо, це взагалі корупційна схема, коли гроші напряму з бюджету надходять у кишені олігархів. Влада такими тарифами «угробила» споживчий ринок і тим самим знищила підприємництво», – зазначив Метлюх.

Учасники попереджувальної акції ухвалили звернення проти «драконівських тарифів», «експериментів над малим бізнесом», «енергетичної залежності», а також запропонували обласній і міській радам ухвалити звернення про висловлення недовіри Кабінету міністрів. Саме уряд, за словами учасників акції, є винним у проблемах з енергетичною незалежністю країни.

Протестувальники прийшли на акцію з саморобними плакатами «Політика уряду – геноцид народу», «Банду – геть!», «Уряд – у відставку».

Представники обласної держадміністрації від коментарів ухиляються. За словами депутата обласної ради Тараса Виноградника, «така акція підприємців є реагуванням на стан речей в економіці і в державі».

«Щодо вимоги відставки уряду, я не думаю, що це в компетенції обласної ради, але звернення таке може бути внесене в сесійний зал. Оскільки у раді представлено шість політичних сил, то чи буде ухвалене таке звернення – у мене велике питання», – сказав депутат.

Кілька сотень черкащан зібралися перед Черкаською ОДА, аби виказати своє незадоволення.

“Ганьба корупційній владі”, “Ні – жебрацьким пенсіями “, “Ні – знищенню спрощеної системи оподаткування”, “Ні – штрафом в 320 тисяч”, – з тами плакатами представники бізнесу звернулися до влади.

Ольга Ракова, голова черкаської міської профспілки “Солідарність” заявила: “Нові закони змінюють правила гри. Штрафи у 320 тисяч нас просто розорять. Малі підприємці залишаться без жодних засобів для існування”

Віктор Гончаренко, голова черкаської обласної асоціації фермерів та приватних землевласників: “Україна перебуває на межі розрухи. Промисловість розвалена, сільське господарство піддане тяжкому тиску, а довіра до влади – мінімальна”

Зоя Максимчук, голова профспілки підприємців та органів торгівлі: “Вони розповідають, що ВВП зросло на 5 %. У них, може й зростає, а у нас зростають злидні. На нас зростає податковий тиск”

В місті Нетішин підписано  резолюцію  акціі товариства підприємців “Край”

Звертаємо увагу, що проблемні питання підприємців будуть обговорені на конференції Нацплатформи МСБ «2017-2020. Що очікувати ринку МСБ в Україні та шляхи виживання», що відбудеться 23 лютого 2017 року. Після відкритого спілкування з представниками влади, лідерами бізнес-об’єднань та роботи в групах будуть напрацьовані пропозиції для покращення ситуації у сфері МСБ в Україні.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Комментарии   

# Франка 19.02.2017 14:32
Как круговорот в природе: делают вид,что понимают..слушают..делают по-своему...разводят руками..удивляются..ищут виновных..ждут предложений...принимают...
В нашей стране работать экстримально - постоянно меняются правила игры.Все играют вслепую.Выжил-хорошо! Не ты,так тебя...
О какой экономике,о каком развитии,в таких условиях,может идти речь???
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 5164

Мы на Facebook

Популярне