Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




27.09.2016

Науково-практична конференція з питань комплексної реабілітації учасників АТО, що мають функціональні обмеження у Харкові

23-24 вересня на базі Харківського науково-дослідного інституту протезування та відновлення працездатності відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Комплексна реабілітація учасників АТО, що мають функціональні обмеження: міждисциплінарні аспекти».

Організаторами конференції виступали Всеукраїнська громадська організація родин загиблих та безвісти зниклих учасників АТО, ветеранів війни та активістів волонтерського руху "Крила 8-ої сотні", Український НДІ протезування, протезобудування та відновлення празецдатності, Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", ГО "Воїни добра", Благодійний фонд "Сестри милосердя", Центр психосоматичної реабілітації ветеранів АТО у складі ТОВ "ІПК" м. Харків.

  

Конференція об'єднала фахівців у сферах протезування та психології, волонтерів і медиків, які займаються реабілітацією учасників антитерористичної операції. Обмін досвідом для вирішення спільних проблем допомоги та ресоціалізації бійців став основною метою конференції. До участі були залучені спеціалісти не тільки з різних міст України, як-то Харків, Київ, Чернігів, Полтава, Дніпро, Кривий Ріг, Славутич, але і закордонні - представники Німеччини, Словенії, Ізраїлю, Литви.

Наукова складова була представлена д.т.н., проф., проректором з наукової роботи НТУ "ХПІ" Марченком А.П. та д.т.н., проф. Ткачуком М.А. з доповіддю стосовно обґрунтування способів оперативного лікування елементів опорно-рухового апарату на основі комп’ютерного моделювання. Медичний напрямок на чолі із д.м.н., проф., заступником директора Інститут прикладної кріології Лисенко Н.А. включав питання медичного супроводу поранених бійців АТО, а також подальшу реабілітацію ветеранів з функціональними обмеженнями на базі НДІ протезування.

  

Розкриття соціально-психологічних практик ресоціалізації комбатантів у доповіді д.псих.н., професора кафедри прикладної психології ХНУ ім. Каразіна Кривоконь Н.І. було представлене презентацією успіхів практичних психологів та психіатрів, які на базі Центру психосоматичної реабілітації ветеранів АТО у складі ТОВ "ІПК" працюють з бійцями АТО, допомагаючи їм повернутись до мирного життя. Один із цієї команди фахівців, лікар-психіатр, нарколог Гарагуля М.В. поділився досвідом щодо застосування методу гіпносугестивної терапії для лікування фантомних болей. Психолог Центру психолого-соціальної реабілітації "Ресурс" (м. Чернігів) Шевчук І.А. розповіла про методики психофізіологічного відновлення комбатантів у їх центрі, закликавши присутніх психологів до обміну досвідом задля покращення якості надання соціально-психологічних послуг.

На конференції виступили також директор Українського НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності, к.т.н., доц. Салєєва А.Д., науковий співробітник цього інституту Юткін В.М., які окреслили проблеми та недоліки сучасного протезування. Вони також поділилися досягнення українського досвіду у створенні сучасних електронних протезів, які наразі є одними з найкращих у світі, адже методики протезування, які були запозичені у європейських та американських колег ще на початку АТО, отримали подальший розвиток та модернізувалися зусиллями вітчизняних протезистів та протезобудівників.

Цікавинкою конференції виявилася презентація доступного 3D-друкованого роботизованого протезу руки з поверхневим міографічним управлінням, представлена молодими інженерами-винахідниками компанії Ultimate Robotics з м. Києва Дзюбою Д.О., Кирилишиною К.О.та Савчуком А.В.. Протез, який поки що знаходиться на стадії розробки, має на меті вирішити "проблему великого пальця", підвищивши його мобільність та наблизити рівень функціонування протезу до можливостей анатомічної руки. Акцентувалась увага на доступності такої технології за рахунок деталей вітчизняного виробництва та друку самого протезу на 3D принтері.

Науково-практичний захід відвідала й Голова Всеукраїнської громадської організації родин загиблих та безвісти зниклих учасників АТО, ветеранів війни та активістів волонтерського руху "Крила 8-ої сотні" Міхнюк І.В., яка завірила своїм підписом сертифікати учасників конференції. Представники волонтерського руху також взяли участь у конференції, зокрема Чаговець Я.В., голова Благодійного фонду "Сестри милосердя" виступила із доповіддю про проблеми супроводу бійців АТО та розповіла про власний досвід роботи з ними. Волонтери виказали своє ставлення до державної системи підтримки ветеранів з функціональними обмеженнями та запропонували шляхи її покращення. Проте конференцію не відвідали представники державних служб, хоча вони і були запрошені.

З-поміж іншого, ділилися досвідом і ветерани війни в Афганістані, а зараз - активні члени Всеукраїнського громадського об'єднання "Воїни добра", д.і.н. Кривоконь О.Г. та Пивовар О.І.. Зокрема йшлося про проект "Історія для воїна", який активно впроваджується для українських бійців на передовій.  

На завершення першого дня учасниками конференції було запропоновано екскурсію до НДІ протезування із демонстрацією новітніх методів реабілітації травмованих пацієнтів, а також провідних розробок у галузі створення і застосування протезів. А після - відвідання Музею-діорами воїнів інтернаціоналістів міста Харкова (експозиції, присвяченої подіям на сході України) та зустріч з ветеранами АТО.

Другий день конференції запропонував учасникам ознайомлення із роботою Центру психосоматичної реабілітації ветеранів АТО у складі ТОВ "ІПК" (м. Харків). Фахівці з тілесно-орієнтованих, психологічних та гіпнотичних практик демонстрували свої методики на майстер-класах, обмінюючись досвідом.

Результатом науково-практичної конференції стало формування загальної стратегії ресоціалізації бійців АТО шляхом об'єднання фахівців різних галузей прикладних наук (медиків, психологів, психіатрів, протезистів, техніків), волонтерів та громадських діячів у централізовану систему реабілітації ветеранів антитерористичної операції. Саме комплексна допомога є запорукою успіху для повернення комбатантів до мирного життя.

Інформаційний партнер — газета «Приватний підприємець»

Поделиться:

Количество просмотров: 10023

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне