24.11.2023

Особливості виробництва та експлуатації медичних меблів

Медичні меблі відрізняються від офісних і, тим паче, від домашніх. Про специфіку виробництва та експлуатації такої меблі розповімо нижче.

Цей вид меблів призначений для використання не лише у закладах охорони здоров'я (лікарнях, госпіталях, поліклініках), але й у санаторіях, профілакторіях, медичних кабінетах на підприємствах. Асортимент медичних меблів дійсно широкий. Наприклад, у нашому асортименті ТОВ "Алюмікс ТМК" присутні медичні шафи, ліжка, підкатні тумби, банкетки, комоди, медичні столики.

Особливості медичних меблів

Специфіка застосування накладає певні вимоги до такої меблі. Вони закріплені в нормативних документах різного рівня (зокрема в ДСТУ).

• Один з ключових критеріїв, за якими медичні меблі відрізняються від звичайних, – стійкість до впливу ультрафіолету та агресивних речовин, які використовуються для регулярної дезинфекції кабінетів.
  • Матеріали, з яких виготовляються медичні меблі, не повинні вбирати у себе бруд та мийні засоби. При цьому конструкція медичної меблі не повинна передбачати місця, де може накопичуватися бруд або волога.
  • Ще один важливий фактор – ергономічність: медичні меблі повинні бути зручними як для лікаря, так і для пацієнта.
  • Така мебель повинна бути мобільною: у персоналу поліклініки чи лікарні не повинно виникати проблем з її переміщенням.

Вестибюль клінікиВестибюль клініки

Рекомендації щодо обслуговування та експлуатації меблів

Одне з важливих вимог до обслуговування медичних меблів – це регулярна дезинфекція. Її періодичність і застосовані засоби (мийні засоби або ультрафіолет) встановлюються регламентами і залежать від специфіки закладу та кабінета.

Важливо, що обробка металевих елементів медичної меблі повинна здійснюватися засобами, у склад яких не входить хлор. Для видалення вбитої бруду потрібно застосовувати лише розчинники або слабощелочні розчини, але ні в якому разі не абразиви.

Застосовувані для оббивки стільців, крісел, кушеток та іншої схожої меблі матеріали можуть бути пошкоджені ультрафіолетом, тому під час дезінфекції такі поверхні краще ізолювати.

Ще одна вимога – регулярне технічне обслуговування, яке включає змащення рухомих елементів та їх регулювання.

Висновок

Медична мебель відрізняється не лише своєю функціональністю, але й стійкістю до дезінфекції, відмовою вбирати бруд та забезпеченням комфорту як для лікарів, так і для пацієнтів.

Вона повинна відповідати високим стандартам безпеки, якості та гігієни, що забезпечується відповідністю конструкції та матеріалів вимогам регулятивних актів. Для ефективного функціонування у медичних закладах, така мебель має бути не лише маневренною, але й легкою в обслуговуванні, зокрема, для дезінфекції та технічного обслуговування.

Отже, вимоги до медичної меблі є ретельно регульованими, оскільки вони відіграють критичну роль у забезпеченні безпеки, гігієни та зручності для медичного персоналу і пацієнтів у медичних установах.

Автор: Михайло Тоноян Артаваздович, керівник компанії "Алюмікс ТМК", експерт з виробництва медичних меблів

Июль 2024