10.11.2021

Як відновити рухливість ноги після інсульту

Після перенесеного інсульту обмеження фізичних можливостей трапляється у більшості пацієнтів. Відновлення проходить довго і складно, але можливо повернути частково або повністю колишні можливості при постійній руховій активності. У цьому допоможуть спеціальні реабілітаційні методики та щоденна праця людини, її мета та мотивація досягти успіху.

Основне завдання фізичного навантаження в розрізі реабілітації після інсульту - змусити працювати мозкові клітини, що збереглися.

Коли потрібно розпочинати відновлювальний період

Реабілітація після інсульту повинна починатися у перші дні після перенесеного інсульту та інтенсивної терапії. Вид і ступінь навантаження визначає лікар.

Спочатку визначити, скільки триватиме відновлювальний період неможливо. У всіх він відбувається суто індивідуально. Залежить від фізичного та психологічного стану пацієнта. Проте шанс відновлення є і він реальний. При регулярних та правильних фізичних заняттях відновити рухові функції ноги можна вже через 6-8 місяців. При цьому основний прогрес буде помітний у першому півріччі. Цей період вважається найефективнішим для повернення втраченої рухливості за умови, що людина, яка перенесла інсульт, готова щодня працювати над собою і розуміє – для повернення до колишнього життя потрібні старання.

Способи відновлення ноги після інсульту

У процесі відновлення рухливості ноги після інсульту застосовується низка різних методик:

• Масаж. Включає розтирання, погладжування, розминання, легкі вібрації для боротьби з атрофією м'язів і спастикою м'язової тканини.
  • ЛФК. Комплекс вправ підбирається з урахуванням стану людини. Вони можуть бути пасивними, пасивно активними, активними. Виконуються у положенні лежачи, сидячи, стоячи. Можуть бути перехідні чи навантажувальні. Проведення щоденної гімнастики з оптимальним навантаженням – обов'язкова вимога щодо відновлення рухливості ніг.
  • Ходьба. Починається із простих рухів: повільної ходьби на місці. Далі вперед-назад. При цьому важливо контролювати положення стопи, правильність згинання ніг у колінному та тазостегновому суглобі. Пацієнту краще використовувати ціпок або спеціальний милиця для підтримки. Коли вправи стануть впевненими, можна переходити до наступного етапу і збільшувати навантаження: спочатку ходити по кімнаті, після - сходами, далі - по пересіченій місцевості.
  • Використання тренажерів різного виду: еліпс, велосипед, бігова доріжка. Стає допоміжним та досить ефективним методом відновлення функції ніг.
  • Електростимуляція для стимулювання точок та скорочення часу реабілітації.

Усі перелічені методики використовуються у центрі реабілітації після інсульту https://step-forward.com.ua/.

Рекомендації близьким людям

Ви повинні розуміти, що процес відновлення фізичної активності є тривалим і досить складним як для хворого, так і для вас. Вам необхідно всіляко підтримувати свого родича, докладати зусиль, допомагати та мотивувати до дії. Переконайтеся ви і переконаєте людину, яка перенесла інсульт, що без активних вправ неможливо досягти результату. Якщо ви розумієте, що не справляєтеся, краще довіртеся спеціалізованим реабілітаційним центрам, де докладуть зусиль для відновлення вашої близької людини.

Апрель 2024