Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




06.11.2023

Як одягнутись на ділову зустріч: основні правила дрес-коду

Зустріч з партнерами в ресторані, прийом у губернатора, відвідування благодійного вечора – все це має на увазі дотримання певного дрес-коду. Сьогодні кожен серйозний бізнесмен чи досвідчений державний чиновник зобов'язаний розуміти, як одягтися на ділову зустріч – адже саме від зовнішнього вигляду людини часто залежить перше враження та подальше ставлення до неї оточуючих.Як одягтися на ділову зустріч: основні правила дрес-коду

Як одягтися на ділову зустріч: основні правила дрес-коду

Діловий етикет дуже зручний у тому плані, що має суворі, давно усталені традиції - як у поведінці, так і в одязі. Принаймні така ситуація була раніше. Але протягом останніх десятиліть ці норми зазнали серйозних змін – особливо щодо ділового одягу. Більше того, колишні незмінними правила іноді змінюються буквально на ходу.
Почав користуватися популярністю стиль casual, міцні позиції зайняв так званий «п'ятничний стандарт». Деякі працівники взагалі з'являються в офісі лише іноді, оскільки завдяки інтернету отримали можливість працювати вдома. Одяг стає дедалі демократичнішим.

Але все ж таки, як правильно одягнутися на ділову зустріч? Насправді вимоги дрес-коду сьогодні не особливо жорсткі:

  • Чоловіки можуть одягатися як у традиційний костюм, так і одягнути сорочку зі штанами. У деяких випадках підійде піджак, сорочка та джинси. Жінки на зустріч можуть одягнутися так само в костюм або вибрати для відвідування офіційного заходу блузку та спідницю-олівець. Міні та глибокі декольте суворо заборонені.
  • З прикрас чоловік може мати обручку, запонки, годинник. Чоловічий ремінь має обов'язково підходити до взуття. Мінімум (не більше двох) подібних аксесуарів належить і жінкам: сережки та ланцюжок, кільце та сережки тощо. Якщо комплект прикрас складається з трьох або більше предметів, чимось доведеться пожертвувати.
  • І жінкам, і чоловікам потрібно мати акуратну стрижку. Якщо у чоловіка є борода чи вуса, вони мають бути добре покладеними.
  • Руки у будь-якої людини мають бути доглянутими, з акуратним манікюром.
  • Взуття – ідеально чисте, на якому виді транспорту не довелося добиратися на зустріч.
  • Пірсинг та татуювання, якщо вони є, повинні бути заховані під одягом.

Дрес-код зазвичай дотримується тим суворіше, чим важливіша майбутня зустріч.

Для урочистих заходів існує спеціальний одяг: фраки, візитки, смокінг. Фрак, наприклад, необхідний офіційного прийому у посольстві, відвідування церемонії вручення Нобелівської премії тощо. Щоправда, у нас у країні потрапити на захід, для якого потрібно вбиратися таким чином, набагато складніше, ніж на Заході.

Як одягтися на ділову зустріч відповідно до вимог запрошення

Запрошення на бал або на прийом іноді бувають забезпечені певними абревіатурами - на кшталт Black Tie або A5. І далеко не кожна людина може їх правильно розшифрувати. Наведемо кілька варіантів скорочень, які зустрічаються найчастіше:

White tie, Ultra-formal (Cravate blanche – фр.): «біла краватка»

Мається на увазі, що потрібен костюм для парадного випадку - причому костюм якомога формальніший.
Заходи, для яких потрібен такий одяг: вечірній прийом у президента, церемонія одруження посла, вручення премії тощо.

Як одягнутись чоловікові на таку зустріч? Необхідний фрак з краваткою-метеликом білого кольору, лакові туфлі, кишеньковий годинник. Жилет повинен відповідати кольору фраку – інакше вас можуть переплутати з офіціантом. Якщо ви вирішите одягнути рукавички, вони також мають бути білими.

Як на подібну ділову зустріч одягнутися жінці? Потрібна вечірня сукня довжиною до підлоги, туфлі на підборах, рукавички, мініатюрних розмірів сумочка. Заборонено вбрання з оголеними руками, розпущене волосся, біжутерія.

Black Tie (Cravate noire – фр.): «чорна краватка»

Одяг для офіційних вечірніх заходів: відвідування театру, весілля тощо.

Чоловік повинен бути у смокінгу. Жінка – у коктейльному чи довгому вечірньому платті. Наявність хутра не є обов'язковою. Біжутерія допустима – у розумних межах.

Formal: «формальний вечірній захід»

Як правило, те саме, що і в попередньому випадку. Але в деяких ситуаціях мається на увазі допустимість творчішого підходу до наряду.

Список заходів той же, що і за Black Tie.

Чоловікові на таку зустріч краще одягнутись у смокінг. Але припустимо й урочистий костюм темного кольору. Обов'язковою є краватка. Жінкам слід одягатися в коктейльну або довгу сукню. Також підійде вечірній комплект із окремих предметів.

Black Tie Invited: «чорна краватка вітається»

Мається на увазі дрес-код для званих вечерь у шикарних ресторанах, корпоративних свят, важливих сімейних урочистостей, на які запрошено багато гостей. Якщо мається на увазі коктейль, то передбачається вечірнє в міру урочистий захід з напоями та фуршетом.

Чоловікові на такій зустрічі найкраще бути у класичному смокінгу. Жінці варто одягнути коктейльну або довгу сукню, гарний костюм.

Black Tie Optional: «чорна краватка не обов'язкова»

Щодо заходів, то тут все, як і в попередньому випадку.

Однак у чоловіка є вибір між смокінгом та костюмом темного відтінку. Краватка не обов'язкова.

Жінка крім перерахованих у попередньому пункті предметів туалету може віддати перевагу вечірнім сепаратам – речам, які не становлять комплект.

Creative Black Tie: «чорна краватка, творчий підхід»

Заходи, як у попередніх випадках.

Як одягнутися чоловікові на подібну ділову чи неформальну зустріч? Окрім класичного костюма підійде щось модне і стильне: смокінг нетрадиційного кольору, смокінг зі строкатим (але в міру!) жилетом, смокінг з темною сорочкою і без краватки.

Жінка може вбратися як у довгу, так і в коротку сукню. Підійде і вечірній комплект, що складається, наприклад, з мереживної спідниці та кашемірового джемпера.

Cocktail Attire: коктейль

Ті самі заходи, що у трьох попередніх випадках.

Чоловік може бути у темному костюмі, жінка – у коктейльній сукні.

Semi-formal: «напівформально»

Досить складний дрес-код. Свобода начебто й допускається, але у строго певних рамках.

Заходи ті самі, що у чотирьох вищевказаних випадках.

Одягатися у смокінг чоловікам найчастіше не потрібно. Якщо зустріч вечірня, потрібний темний костюм – можна звичайний, із краваткою.

Жінці варто одягнути гарний костюм, коктейльну або денну ошатну сукню.

A5 (After Five): «після п'яти»

Без додатків означає «Коктейль». Але можливі й різноманітні приписки – наприклад, A5 Semi formal. Тобто одягнутися на ділову чи неформальну зустріч доведеться відповідним чином.

Щодо списку заходів, то маються на увазі будь-які, які починаються після п'ятої вечора.

Чоловікові можна одягнути костюм будь-якого (але не надто кричучого) кольору. Краватка – за бажанням.

Жінці варто вбратися в коктейльну сукню або гарні сепарати. Костюм зі спідницею чи брюками теж цілком підійде.

A5c (After 5 casual) або Dressy Casual

Одяг має бути у невимушеному вечірньому стилі.

Заходи ті самі, що й у попередньому випадку.

Як одягтися на цю ділову чи неформальну зустріч чоловікові? Незважаючи на певні послаблення у дрес-коді завдяки наявності слова casual, потерті джинси та розтягнутий светр тут не підійдуть. Одяг повинен бути модним, відомих брендів - чи це яскравий піджак або темна водолазка. Втім, звичайний діловий костюм без краватки для зустрічі також буде доречним.

Жінці в даному випадку краще вибрати гарну денну сукню чи елегантний костюм.

Casual: «кежуал» - вільний стиль одягу

Зазвичай так одягаються на корпоративні вечірки та інші подібні заходи. Але багато залежить від приводу зустрічі. У деяких випадках від невимушеного одягу варто відмовитись на користь елегантного.

Btr (Business Traditional) або Undress: «традиційний діловий костюм» або «повсякденна форма одягу»

Навіть із назви зрозуміло, що так слід одягатись на звичайну ділову зустріч.

Bb (Business Best): «найсуворіший і найдорожчий діловий костюм»

Мається на увазі та сама бізнес-зустріч, але набагато відповідальніша: переговори із закордонними партнерами, прийом.

Як одягатись чоловікові на таку ділову зустріч? Слід вибрати свій найкращий костюм - темно-синій або смужку, одно-або двобортний. Під піджаком має бути біла сорочка, краще з подвійними манжетами та запонками. Краватка – у червоних тонах. Туфлі – лише чорні, оксфорди чи дербі. І не можна забувати про нагрудну хустку.

Як одягатись жінці на важливу ділову зустріч? Костюм має бути сірого, синього чи бежевого кольору. Блузка-сорочка – біла. Панчохи - тілесного кольору, а туфлі - чорного або тон обраному костюму. Каблуки мають бути невисокими, максимум 3-5 см.

У нашій країні дотримання певного дрес-коду найчастіше потрібно у разі запрошення на будь-який вечірній офіційний захід. Форма одягу зазвичай має відповідати Black Tie, A5 чи Formal. Уточнення White Tie на запрошеннях зустрічається набагато рідше.

Однак на Заході можна зіткнутися і з іншими варіантами дрес-коду. Якщо це станеться, проблема вирішується просто. Хороші готелі часто надають послуги з прокату формального одягу. У будь-якому випадку вам порадять, до якої фірми з цього приводу можна звернутися.

 

Количество просмотров: 1060

Архив новостей

Июль 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4