24.05.2012

Верховна Рада запроваджує мораторій на застосування штрафних санкцій до платників єдиного податку

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм" (проект зареєстровано за №9661-д).

Документом удосконалено спрощену систему оподаткування, обліку та звітності за результатами її запровадження з 1 січня поточного року, зокрема, спрощено процедуру взяття на облік платників єдиного податку платниками податку на додану вартість. Доопрацьовано механізм запровадження на 2012 рік мораторію щодо застосування деяких штрафних санкцій до платників єдиного податку. Крім того, передбачається не накладати штрафні санкції у 2012 році за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій платником єдиного податку та повноти сплати сум єдиного податку, а також запровадити мораторій на застосування адміністративних стягнень у вигляді штрафу за неправильність заповнення у 2012 році книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат.

Законодавчим актом встановлено комплекс змін до норм щодо податкового адміністрування, які спрямовані, насамперед, на спрощення та удосконалення адміністративних процедур.

Передбачається наступне:

спростити процедури взяття на облік платників податків, що пов’язано із завершенням запровадження принципу "єдиного вікна" при здійсненні державної реєстрації суб’єктів господарювання, а також спростити процедури відкриття банківських рахунків суб’єктами господарювання;

спростити порядок підписання податкової декларації платником у разі відсутності у такого платника особи, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку;

зобов’язати органи ДПС інформувати платника податків про поновлення видаткових операцій на його рахунках у разі усунення цим платником підстав для зупинення таких видаткових операцій;

надати платнику податків можливість самостійно здійснювати продаж майна з метою погашення таким платником податкового боргу.

Документом внесено зміни й стосовно положень Кодексу, які стосуються оподаткування податком на додану вартість. Зокрема, скасовано обмеження щодо добровільної реєстрації платником ПДВ, що дасть можливість реєструватися платником ПДВ будь-якій особі, яка здійснює господарську діяльність незалежно від обсягів постачання; спрощено процедуру реєстрації платником ПДВ платників єдиного податку, у тому числі при добровільній зміні ставки єдиного податку з 5 % на 3 %, та уніфікувати строки такої реєстрації і подання заяви; скорочено строк реєстрації платників ПДВ у органах ДПС з 10 до 5 робочих днів, а також строк реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі, що надасть можливість своєчасно перевірити наявність права на декларування податкового кредиту; розширено перелік с/г підприємств, які можуть отримувати компенсацію за придбане в них молоко та м'ясо. удосконалено порядок обчислення податку на додану вартість у туристичній галузі; спрощено перерахунок податкового кредиту по необоротних активах, які використовуються одночасно в оподатковуваних і звільнених від оподаткування операціях; визначено особливі правила, за якими платник може включити до податкового кредиту суми ПДВ, за якими раніше такий платник не мав права на податковий кредит; звільнено від оподаткування операції з передачі рухомого складу пасажирського транспорту загального користуванні.

За матеріалами інформаційного управління ВРУ

Ссылки по теме:

• Упрощенка без права на ошибку
  • Источник: www.chp.com.ua

• Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року