Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




29.03.2016

Серед корпоративних юристів та фінансистів знов розіграний сертифікат на квартальну передплату газети «Приватний підприємець»

24 березня 2016 року відбулась шоста зустріч Українського Клубу корпоративних юристів та фінансистів. Вона була присвячена питанням експорту/імпорту, здійснення ЗЕД, розвитку зовнішньої торгівлі, визначення митної вартості товару, прийманню товару, способам взаєморозрахунків та обговоренню галузевої судової практики.

Зустріч відкрив виступ старшого партнера АО «Letrado», адвоката Миколи Хахули. В своєму виступі пан Хахула розповів про практику стягнення сум надміру сплачених податків і митних платежів. Повідомив, в яких випадках та за яких умов виникає право на повернення сум надміру сплачених податків і митних платежів, який порядок такого повернення передбачено чинним законодавством України та наскільки він виконується органами державної влади. Пан Хахула у своїй доповіді зупинився як на позасудовому, так і на судовому порядку повернення надміру сплачених податків і митних платежів.

 

Зокрема, Микола перелічив підстави для повернення надміру сплачених платежів, зокрема:

- митниця незаконно підвищила митну вартість ввезеного товару, в результаті чого імпортеру довелося сплатити більший розмір ПДВ та/або ввізного мита, ніж це потрібно було б зробити, якби митна вартість визначалася за ціною, вказаною в договорі;
- розмір податкового кредиту з ПДВ перевищив розмір податкових зобов'язань;
- імпортер «добровільно» сплатив податки в рахунок майбутніх платежів;
- при поданні податкової звітності та сплату податків були допущені помилки.

Микола також звернув увагу аудиторії на перелік документів, необхідних для повернення платежів:
- заява про повернення суми помилково та/або надміру сплачених податкових та/або митних платежів;
- документи, що підтверджують наявність підстав для повернення помилково та/або надміру сплачених сум;
- документи, що підтверджують суму надмірно або помилково перерахованих коштів;
- при поверненні митних платежів – митні декларації;
- документ, який свідчить про відсутність податкового боргу.

Далі виступав Євген Блінов, партнер і керівник практики міжнародного арбітражу МЮГ AstapovLawyers. Він розповів про методи перевірки товару продавцем та особливості транспортування і приймання вантажів. Євген зазначив, що прийняття поставки є невід'ємним зобов'язанням покупця у вигляді приймання товару за якістю, кількістю і комплектності на складі продавця (EXW) або за фактом прибуття перевізника в місце розвантаження. Особливо цікаво Євген висвітлив питання переходу ризиків втрати або пошкодження товарів від продавця покупцю згідно з правилами Інкотермс.

Далі пан Блінов розповів про важливі нюанси документування приймання товару. Зокрема, підкреслив, що законодавством України окрім загальних положень Цивільного та Господарського кодексів про прийняття поставки передбачені спеціальні правила приймання товару за якістю, кількістю і комплектності, які описані у наступних документах:
- Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю (Постанова Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 15 червня 1965 р. № П-6);
- Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за якістю (Постанова Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР від 25 квітня 1966 р. № П-7).

Інструкціями П-6 і П-7 передбачено, що в разі невідповідності товару за якістю, кількістю і/або комплектності, покупець пред'являє претензію разом з складеним актом приймання товару і/або актом про приховані дефекти в установлений термін. Термін розгляду претензії передбачений ст. 7 Господарського процесуального кодексу України і становить один місяць з моменту її отримання.
Таким чином, пред'явлення претензії про невідповідність товару є частиною механізму використання засобів правового захисту покупця, зокрема звернення з позовом до суду.

В кінці доповіді пан Блінов надав схему, у якій показав присутнім своєрідний «рейтинг» форм оплати по їх надійності для продавця. Найбільш надійною формою оплати є передплата, потім йдуть акредитив та інкасо і найменш надійною формою є відстрочений платіж.

Наступним спікером був Михайло Третьяков, начальник Управління юридичного забезпечення компанії «Socar Energy Ukraine». Михайло розповів про визначення митної вартості, її коригування і оскарження в суді. Зокрема, пан Третьяков звернув увагу на те, що митне законодавство – одне з найбільш нестабільних і суперечливих в нормативно-правовій системі України і що тільки за час незалежності діяло вже 3 митних кодексів. Також пан Третьяков нагадав присутнім 6 методів визначення митної вартості імпорту (ст. 57 МКУ):
- основний: за ціною договору (контракту) щодо товарів, які імпортуються (вартість операції) - ст. VII ГАТТ / СОТ;
- другорядні:
а) за ціною договору щодо ідентичних товарів;
б) за ціною договору щодо подібних (аналогічних) товарів;
в) на основі віднімання вартості;
г) на основі додавання вартості;
г) резервний (!)

Причому резервний метод є основним механізмом «ручного» регулювання рівня оподаткування при імпорті.

Також пан Третьяков нагадав присутнім посилання, за яким можна ознайомитись з базою даних «індикативів» при імпорті http://sfs.gov.ua/ms/vartist, та зазначив, що згідно ч. 7 ст. 54 МКУ, якщо при проведенні митного контролю фіскальний орган не може аргументовано довести, що заявлено неповні та/або недостовірні відомості про митну вартість товарів, у тому числі невірно визначено митну вартість товарів, заявлена ​​митна вартість вважається визнаною автоматично.

 

Завершував шосту зустріч Українського Клубу корпоративних юристів та фінансистів виступ спеціального гостя – начальника Управління економічного співробітництва МЗС України та Виконавчого секретаря Ради експортерів та інвесторів Олександра Данилейко.

Пан Данилейко ознайомив гостей зустрічі із цілями та завданнями Ради експортерів та інвесторів при МЗС України та інформаційно-консультаційною допомогою, яку МЗС може надавати українським компаніям при здійсненні ними ЗЕД та розвитку бізнесу за кордоном.

Рада експортерів та інвесторів при МЗС України є спеціалізованим майданчиком для надання допомоги національному бізнесу за кордоном. Рада об’єднує понад 80 авторитетних українських галузевих асоціацій і провідних українських експортоорієнтованих компаній. Зокрема, пан Данилейко зазначив, що Рада експортерів та інвесторів є реальним, оперативним і ефективним механізмом сприяння національним експортерам на зовнішніх ринках, а веб-сайт Ради експортерів та інвесторів є єдиним агрегатором економічної і ділової інформації усіх українських дипломатичних установ, який забезпечує зручний доступ до практичної інформації щодо ведення бізнесу за кордоном, налагодження відносин з іноземними партнерами. Англомовна версія сайту розрахована безпосередньо на іноземну бізнес-аудиторію.

Посилання на ресурси Ради експортерів та інвесторів:

http://rei.mfa.gov.ua

https://www.facebook.com/REI.MFA.Ukraine

https://twitter.com/REI_MFA_Ukraine

Також Олександр розповів присутнім про діяльність Центру підтримки експортерів Представництва України при ЄС і зазначив, що українські підприємці можуть відслідковувати комерційні та технологічні пропозиції на онлайн-біржі проекту та звертатись за більш детальною інформацією за кожним з них до Представництва України при ЄС.

Зустріч пройшла в атмосфері плідного професійного спілкування і завершилась вже традиційним розиграшем подарунків від компаній-партнерів Клубу.

Сертифікат на квартальну передплату газети «Приватний підприємець» отримала Гулякіна Наталія, юрисконсульт групи компаній «Аснова Холдинг» (www.asnova.com).

 

Наступна зустріч Клубу запланована на двадцяті числа травня.

Поделиться:

Количество просмотров: 1962

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне