22.10.2017

Проекти-переможці конкурсу інновацій AgroChallenge

Аграрному комплексу України потрібні технологічні рішення для ефективного планування, реалізації і моніторингу сільськогосподарських робіт, управління змінами і розвитком. Ціль Фундації AgroChallenge полягає в пошуку і супроводженні сучасних технологічних ідей, відборі перспективних проектів, які дозволять створити стійкій та прибутковий сільськогосподарський бізнес.

У рамках зазначених ініціатив в жовтні 2017 року Фундація AgroChallenge на базі КПІ імені Ігоря Сікорського організувала Всеукраїнський конкурс аграрних технологічних проектів. Проекти отримали високу експертну оцінку в області технологій, рекомендації від експертів й інвесторів по вдосконаленню й умовам фінансування.

Міжнародне експертне журі відзначило проект «Технологія та обладнання ультразвукової кавітаційної обробки молока» в номінації «Краще технологічне рішення» з грошовим призом. Цей проект може стати конкурентом відомій технології температурного знезараження, яка призводить до загибелі значної частини корисних речовин та вітамінів, а також гідродинамічної кавітаційної обробки молока, яка менш ефективна в плані знезараження та гомогенізації молока. Проектом вже зацікавились ряд українських аграрних холдингів.

Члени спеціального незалежного журі від агрохолдингів відзначили наступні проекти:

- «Бездротові сенсорні мережі для точного землеробства, екологічного моніторингу та захисту довкілля (БСМ)», призначений для точного землеробства, екологічного моніторингу та захисту довкілля.

- «HUYGENS» – технологічний комплекс, який дозволяє вирішити проблему оптимізації режимів роботи мобільної техніки, що агрегатується з різним обладнанням, а також відслідковувати технічний стан мобільного засобу в реальному часі та проводити своєчасне його обслуговування.

Член журі – Наталія Бондарчук, компанія «AgroGeneration», так коментує подію: «Задля створення стійкого та прибуткового сільськогосподарського бізнесу, компанія AgroGeneration використовує новітні агротехнології та комплексний підхід до виробництва сільськогосподарської продукції, досягаючи економії за рахунок оптимізації виробничих процесів. Тому майбутнє ми бачимо за агро-IT стартапами в галузі точного землеробства, систем моніторингу та управління виробництвом, роботизації та автоматизації процесів. Чудово, що з’являються такі бізнес-акселератори, як AgroChallenge, які об’єднують студентів, науковців політехнічних та аграрних вузів для спільної праці та генерації новітніх, значущих для агросектора рішень і технологій. Практично всі ідеї і проекту конкурсу мають право на життя, але потребують корегування під практичні потреби та завдання агровиробників, ми готові допомагати проектам в цьому. Бізнес потребує інновацій, тому ми за міцний зв'язок науки та виробництва».

Також журі звернуло увагу на:

- цікаву ідею проекту «IB-Chem Anti-Mycobacterium bovis» – діагностична імуноензимна тест-система для виявлення туберкульозу ВРХ;

- актуальність та значущість для України проекту «ГеоАгроОцінка» – геопросторова система комплексної оцінки сільськогосподарських земель.

Проекти отримали пропозицію подальшої співпраці с агрокомпаніями.

Ігор Лисицький, президент Фундації AgroChallenge зазначив: «Мені дуже приємно, що на останньому конкурсі були представлені саме такі високотехнологічні проекти, спрямовані на підвищення ефективності в різних галузях АПК. Варто відзначити, що члени спеціального журі від аграрно-промислових компаній проявили до проектів непідробну зацікавленість. Ми відібрали частину проектів для подальшої акселерації, доопрацювання фінансової складової та інвестування. У Фундації є певний інвестиційний потенціал, тому на проведенні конкурсу робота не закінчується, ми як і раніше відкрити для нових перспективних розробок та ідей. Наша задача допомогти ініціаторам проектів побудувати модель переходу від ідеї до впевненого старту і зрілого бізнесу. Стартап має залучати інвестиції й забезпечувати швидкий розвиток і капіталізацію. Враховуючи думки й побажання експертів й інвесторів, можна створити успішний проект, орієнтовний на продукт, вирішуючий актуальні проблеми агробізнесу, визначити перспективи впровадження українських розробок, спрямованих на покращення характеристик сільгосптехніки і задоволення потреб аграріїв».

Фінансовим партнером конкурса стал Креді Агріколь Банк.

«Наш банк з особливою увагою ставиться до розвитку та інновацій. Підтримуючи конкурс інновацій «AgroChallenge», ми сприяємо розвитку талановитої та інноваційної молоді України. Наразі підростає достойне покоління обдарованих українців, які дивляться в майбутнє та своїми ідеями, за нашої підтримки, в змозі змінити світ на краще. Ми дякуємо організаторам за фундамент для майбутнього розвитку: можливість винахідникам презентувати свої ідеї та бізнесу знайти щось корисне для удосконалення та модернізації робочих процесів», - коментує Станіслав Перевезенцев, менеджер департаменту розвитку цифрового бізнесу.

Інформаційний партнер конкурсу – газета «Приватний підприємець».

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет