Уголок потребителя

06.07.2018

Як повернути переплату з податків

Газета «Приватний підприємець»

Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню згідно зі ст. 43 ПКУ, крім випадків, якщо в платника податків є податковий борг.

Обов'язковою умовою для повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 ПКУ). Така заява подається в довільній формі. У ній треба зазначити напрямок перерахування коштів на: поточний рахунок платника податків в установі банку; погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу за іншими платежами; повернення в готівковій формі коштів за чеком за відсутності у платника податків рахунку в банку.

До якого органу контролю треба подавати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов'язання та пені, крім ЄСВ, роз'яснюється в Базі знань «ЗІР», категорія 135.04.

Органи ДФС в разі повернення переплати керуються ст. 43 ПКУ та Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. № 1146. Згідно з п. 5 Порядку повернення помилково та/або надміру сплаченої суми здійснюється виключно на підставі заяви платника податку, яка може подаватися до територіального органу ДФС за місцем адміністрування (обліку) протягом 1095 днів від дня її виникнення.

Отже, для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов'язання та пені, крім ЄСВ, платник податків має подати заяву в вільній формі для повернення помилково та/або надміру сплаченої суми до територіального органу ДФС протягом 1095 днів від дня виникнення помилки або переплати.